În ultima vreme, de când cu criza financiară şi scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor aud tot mai des colegi pe la lucru care se plâng  că în ritmul ăsta nu vor mai rezista, că munca lor nu este apreciată la adevărata valoare, că banii sunt prea puţini. Toţi se plâng. Absolut toţi, chiar şi cei al căror salar a rămas la un nivel destul de ridicat pentru situaţia economică din zilele astea şi pentru munca de amatori pe care o depun. Îs convins că nu numai la bugetar se petrec astfel de fapte, ci şi în medul privat.

Ce mă deranjeă pe mine la persoanele astea este că se complac în această situaţie, nu fac nimic ca să o îndrepte şi se mulţumesc să-şi plângă de milă, lâsând totul în seama zilei de mâine. Am spus-o mereu şi o voi mai spune; în momentul în care consideri că munca pe care o depui este mult mai vaoroasă decât salariul pe care îl primeşti, pleacă! Dă-ţi demisia, bagă-ţi picioarele în ea muncă şi caută-ţi ceva mai bine plătit. Nu mai suporţi? Pleacă!

Să nu aud din alea cum că: “pe criza asta nu găseşti locuri de muncă bine plătite”, “în oraşul ăsta mic nimeni nu angajează”, “m-am obişnuit aici şi altceva nu ştiu să fac”, “aici am nişte avantaje pe care le pierd dacă plec în altă parte” sau “dacă plec acum şi nu-mi găsesc nimic mai bun ce mă fac?”. Dacă eşti bun în ceea ce faci, cel mai bun, îţi găseşti de lucru oricând pentru că orice companie sau instituţie este interesată să aibă în rândurile ei oameni cât mai competenţi.

Dacă nu reuşeşti să-ţi găseşti de lucru la tine în oraş, încearcă în altă parte, într-un oraş mai mare sau în altă ţară. Cu siguranţă vei găsi ceva mai bun, trebuie doar să încerci şi să cauţi pentru că jobul visat nu te va căuta pe tine decât în cazuri extrem de izolate. Dacă eşti prea comod ca să renunţi la jobul ăla prost plătit, dar cu care te-ai obişnuit, dacă te complaci în mizeria avantajelor pe care le ai şi le-ai putea pierde dacă pleci, dacă nu eşti profesionist în ceea ce faci sau ţi se pare că un loc de muncă în alt oraş sau ţară este dificil, atunci renunţă la a te plânge de leafa mică pe care o ai. Eşti prea slab.

Ceea ce vreau să zic este că în momentul în care eşti destul de pregătit în ceea ce faci şi vrei mai mulţi bain, atunci nimic nu te poate opri în a-ţi atinge ţelul. Doar amatorii rămân să plângă în continuare…