Obligativitatea acestei norme va afecteaza in masura in care detineti sub autoritate autovehicule ce depasesc prin a lor greutate pragul de 3, 5 tone, in acest context licenta de transport pentru marfuri devenind o sarcina cu nota obligatorie. Interesant este faptul ca aveti nevoie de aceasta licenta indiferent daca utilizati respectivele autoturisme sau camioane pentru uzul propriu, fie ca prestati servicii de transport pentru persoane terte. Asa cum va asteptati, autoritatea nationala care se preocupa cu eliberarea acestor licente este reprezentata de ARR – sau, mai bine spus, Autoritatea Rutiera Romana.

Asadar, organismul tehnic ARR este acela care a fost imputernicit sa se asigure de respectarea acestor reglementari fixe, asa cum ar fi : aplicarea legilor rutiere, oferirea auditului de specialitate, instruirea si perfectionarea celor care isi doresc sa devina auditori de siguranta rutiera, dar si certificarea diverselor societati care au drept activitate de baza transportul rutier sau cel de marfuri.

Actele sunt numeroase la numar si au in mare parte legatura cu datele de identificare ale autovehiculelor respective. Insa, exista si o alta conditie la fel de importanta pentru societatile sau persoanele fizice care doresc sa isi capete licenta, ea fiind reprezentata de angajarea unui coordonator pentru transporturile in cauza. Iar daca nu stiati, exista numeroase persoane care adopta acest job, ele fiind angajate concomitent la mai multe firme.

De retinut este faptul ca orice persoana poate deveni coordonator de transport marfa, important fiind ca aceasta sa urmeze indeaproape cursurile de perfectionare sustinute de Autoritatea Rutiera Romana, promovand testele de la final ce o conduc spre statutul de „coordonator specializat”. Dupa obtinerea acestui atestat, lucrurile se simplifica, necesar fiind ca la un interval de doi ani sa isi obtina acreditarea. Acest lucru se traduce prin sustinerea aceluiasi examen, termenul de valabilitate fiind tot de doi ani. Iar pentru ca am lamurit modul in care „coordonatorul” de transport isi capata statutul, ideal ar fi sa trecem in revista si indeletnicirile care ii revin acestuia in meseria sa de zi cu zi.

Cunoasterea prevederilor legale care reglementeaza transportul intern si extern de marfuri, precum si respectarea acestor reguli.

Planificarea, organizarea si controlarea tuturor activitatilor care au legatura cu traseele efectuate de autovehiculele unei firme.

Coordonarea intregii echipe de lucru, atat din punct de vedere practic, cat si legal, asigurandu-se de faptul ca se obtin si se intocmesc toate documentele necesare circulatiei legale a marfurilor.

Intreaga paleta de activitati care este relationata cu administrarea bugetului, obtinerea inmatricularilor sau a comunelor radieri.

Mentinerea relatiilor deschise cu societatile de asigurari, dar si cu furnizorii importanti. In plus, este necesara si comunicarea cu autoritatile rutiere.

Responsabilitatea de a identifica solutii optime pentru desfasurarea transporturilor, dar si de a gasi echilibrul in plan organizatoric. Din acest punct de vedere ne raportam la gestionarea cat mai buna a autovehiculelor disponibile.

Realizarea la timp a rapoartelor de activitate pentru ca acestea sa fie prezentate clientilor, furnizorilor sau autoritatilor rutiere. De asemenea, intra in sarcina coordonatorului de transport sa reprezinte firma in raport cu aceste institutii.