Ambalajele de carton de calitate superioara, de astazi, nu sunt facute din carton simplu, ci din placi ondulate de gofraj, care le creste atat rezistenta, cat si siguranta oferita in timpul transportului. Primele ambalaje de carton industriale au aparut in Anglia la inceputul secolului XIX si in Statele Unite ale Americii la sfarsitul aceluiasi secol. O sa radeti probabil, dar cutiile de carton au inceput sa fie folosite in masa, abia cand producatorul de cereale Kellogs a decis sa le foloseasca pentru a-si ambala in ele fulgii de porumb. Exista astazi chiar si un muzeu al cartonului in localitatea Valreas din Franta (Le  Musée du Cartonnage et de l’Imprimerie). In acest orasel, cartoanele au inceput sa fie folosite inca din anul 1840 pentru transportarea viermilor de matase si a oualor acestora din Japonia, in Europa, de catre manufacturierii de materiale textile.

Din ce este facut gofrajul ondulat?

Placile de gofraj sunt alcatuite din doua straturi liniare, intre care se gaseste o parte centrala, ondulata (sau pliata, daca vreti) care se numeste canelura.  Straturile liniare sunt confectionate din fibre lungi pentru a fi mai rezistente la uzura. Canelura este facuta din fibre scurte, pentru a se obtine o consistenta densa si indesata, rezistenta la presiune. Acesta este un gofraj simplu, insa exista si duble sau triple, acestea fiind alcatuite din mai multe straturi suprapuse. Cu cat mai gros gofrajul, cu atat mai sigur transportul, insa si mai costisitoare cutiile.

La ce pot fi folosite cutiile din gofraj?

Folosim cutii carton pentru o multime de operatiuni: livrare si transport de marfuri, mutat lucruri dintr-o casa in alta, arhivat documente sau inventariat bunuri. Copiii se joaca cu ele, si imaginatia lor bogata le poate da o multime de utilizari la care nu ne-am fi putut gandi.
Tipurile de bunuri ambalate in carton sunt extrem de variate. De la componente de calculatoare sau alte electronice si electrocasnice, pana la alimente si produse casante sau sensibile (cristale, sticla, portelanuri, etc.). Uneori doar cutia este suficenta pentru protejarea bunurilor, insa pentru siguranta, se mai adauga inca cateva materiale in care produsele sensibile sunt invelite. Uneori acestea sunt tot produse din carton, alteori din polystiren, lemn sau folie de plastic cu bule de aer. Daca cutiile insa, sunt de calitate superioara, acest lucru creste credibilitatea si increderea pe care compania expeditoare o transmite clientilor, pentru ca exista o asociere mentala frecventa intre ambalaje de carton superioare si produsele de buna calitate pe care le protejeaza.

Cartonul este usor si din acest motiv, greutatea produselor transportate nu este mult crescuta prin adaugarea ambalajului.  In plus, cutiile de carton prezinta numeroase beneficii pentru mediul inconjurator.  Pot fi reciclate cu usurinta si sunt biodegradabile spre deosebire de cutiile din plastic sau din alte materiale sintetice care nu se mai pot integra deloc in natura dupa ce au fost folosite, iar prin arderea lor contribuim la poluarea aerului. De aceea, multi specialisti ne recomanda sa folosim cu incredere de fiecare data amblaje din carton, acestea fiind un pas important in mentinerea unei naturi curate.