O problema majora din viata oricarui parinte o reprezinta primul drum al copilului la stomatolog. Pe langa ca intra intr-un spatiu cu totul nou pentru el, cu persoane necunoscute, va trebui si sa execute tot ce i se spune: sa se intinda, sa deschida gura si sa stea linistit in timp ce medicul ii sondeaza gura cu diferite instrumente metalice mai putin placute. Multi copii nu vor reusi sa faca aceste lucruri cu usurinta, iar prima vizita la stomatolog isi va pune amprenta asupra relatiilor viitoare intre copil si dentist.

Astfel, este foarte important ca prima vizita a copilului la stomatolog sa fie una placuta pentru el si nestresanta. Dentistul va trebui sa fie rabdator, disponibil, calm, priceput si atent, fiindca a lucra cu un copil este total diferit fata de a lucra cu un adult, fiind nevoie de o cu totul alta abordare a problemei.

In mod normal, prima consultatie stomatolog copii este una de acomodare a acestuia cu mediul, in care i se va permite sa studieze in voie toate ustensilele si aparatele medicului, sa puna intrebari la care sa primeasca raspunsuri pe intelesul lui, sa i se explice procedurile si sa nu i se creeze asteptari false.

Stomatologii ar trebui sa aiba la indemana filmulete demonstrative in care sa apara alti copii, iar cabinetul lor sa dispuna de sali de asteptare sau tratament special amenajate pentru cei mici, decorate intr-un stil placut si prietenos, care sa-i ofere copilului o stare de bine.

Dar pe langa toate acestea, cel mai important conteaza omul. Un bun stomatolog este capabil sa stabileasca o relatie viitoare cat mai placuta si pozitiva pentru copil, iar cel mai indicaat este sa cautati pana gasiti un cabinet stomatologic ideal, in care cel mic sa se simta confortabil si sa aiba incredere.