OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) este institutia nationala oficiala care se ocupa cu inregistrarea marcilor la nivel national. Orice marca inregistrata aici inseamna ca nu poate fi folosita decat de persoana care s-a facut de la inceput proprietara asupra marcii.

Din pacate, acest lucru nu este in totalitate valabil. Pentru ca la OSIM nu exista o evaluare temeinica inainte de aprobarea unei marci noi, exista posibilitatea ca prin aceasta institutia sa fie aprobata ca marca inregistrata o marca identica cu una deja existenta, sau care sa aiba asemanari izbitoare.

Pentru a evita ca acest lucru sa se intample si cu marca ta inregistrata, ai un singur lucru de facut: monitorizare continua pentru cererile noi de inregistrare marci. Cum la nivel de tara cererile pentru inregistrari marci sunt destul de numeroase, acest lucru inseamna ca ai nevoie de o documentare destul de serioasa. Pentru asta, firmele de avocatura de specialitate, care se ocupa in mod special cu inregistrarea de marci iti pot oferi rapoarte lunare cu noile cereri de inregistrare de marci, pe acelea pe care le poti identifica destul de simplu ca avand similaritati mult prea evidente cu propria ta marca.

Inainte de a trece prin tot acest proces de monitorizare, inainte sa depui cererea pentru marca inregistrata, cel mai bine este sa faci o munca de documentare si sa vezi daca nu cumva mai exista aceasta marca deja inregistrata la OSIM. Chiar daca este un efort suplimentar, el este necesar in conditiile in care risti sa faci tot efortul pentru adunarea documentelor si platirea taxelor, degeaba.