Fiecare categorie poseda in egala masura avantaje si dezavantaje, iar alegerea va apartine in totalitate, in functie de modul in care doriti sa decurga campania, de rapiditatea rezultatelor obtinute, dar si de bugetul pe care il puteti aloca acestui segment. In articolul de astazi vom construi o antiteza intre strategiile gratuite de promovare si cele platite, astfel incat sa puteti culege tot ce este mai prolific pentru afacerea voastra din ambele categorii.

Metodele de promovare gratuite nu sunt multe la numar, cele mai raspandite fiind urmatoarele doua tehnici. In primul rand, aveti la indemana optiunea de a opta pentru publicitate gratuita in momentul in care va inscrieti website-ul in site-urile de directoare ori pe platformele de anunturi. O metoda utila, care poate atrage dupa sine vizibilitate pentru afacerea promovata, caci multe persoane considera platformele de anunturi foarte utile pentru cautarea celui mai bun raport calitate – pret. Cea de-a doua metoda este aceea de a miza pe continutul informativ, special creat pentru publicul caruia va adresati, continut pe care sa il distribuiti constant in mediile de socializare.

Avantajele sunt numeroase, mai ales ca vorbim despre continutul video, foto ori scris care transmite un mesaj puternic auditoriului, din aceasta cauza el fiind supranumit continut „call to action”. Exceptand faptul ca investitia este aproape minima pentru o persoana pasionata de domeniul in care isi desfasoara activitatea, continutul distribuit poate deveni util si pentru alti parteneri din domeniul tau, care iti pot cita informatiile in cadrul unor surse media mult mai relevante decat Facebook-ul ori Twitter-ul. Un alt avantaj este acela ca iti consolidezi relatia cu publicul targetat, aspect benefic pentru antreprenorii care vor sa isi formeze o clientela fidela.

Publicitatea platita este si ea de mai multe feluri, insa din categoria tehnicilor deja cunoscute si testate vom aminti doar trei. Facebook Ads, Google Adwords ori campaniile de SEO ( Search Engine Optimization). Primele doua vizeaza obtinerea rezultatelor rapide, profitand de listari avantajoase in cadrul motorului de cautare Google, in timp ce SEO-ul implica o investitie intiala in campania de promovare, soldata cu obtinerea unor pozitii de lunga durata in cadrul Google. In oricare dintre aceste trei situatii, antreprenorul are nevoie de un specialist cu experienta longeviva in marketing-ul online, acesta fiind capabil sa se foloseasca in mod chibzuit de bugetul lunar pus la dispozitie.

Avantajele sunt foarte promitatoare, mai ales ca vorbim despre o viziiblitate imediata a afacerii, vizibilitate care atrage dupa sine castiguri substantiale. Un aspect pe care antreprenorii il apreciaza la tehnicile platite de promovare online se raporteaza la accesul constant pe care il au la statistici, acestea din urma oferindu-le un feedback in timp real. Astfel, ei isi pot da seama ce anume trebuie sa imbunatateasca, reusind sa traga concluzii si asupra modului in care isi pot amplifica veniturile. Rata de conversie este, in fapt, unitatea de masura pentru aceste strategii de promovare care aduc trafic important  site-ului sau magazinului online.

Dezavantajul imediat este ca popularitatea va fi influentata in mod direct de buget, o data cu stoparea investitiilor vanzarile scazand dramatic, lucru care nu se intampla in contextul metodelor gratuite de publicitate.