Albinele nu colecteaza numai nectar si produc mierie, ci aduna, de asemenea, un produs special numit propolis. Albinele colecteaza propolis din scoarta, seva si frunze de copaci si diferite plante. Este un amestec de rasini, pe care albinele il combina cu nectarul , in scopul de a crea un amestec special de ceara, polen si hrana.

Amestecul rezultat este apoi utilizat de albine pentru a sigila spatiile deschise, lacunele si gaurile din stupul lor. Acesta este un proces important, deoarece protejeaza stupul de orice contaminant care poate intra. Propolisul este, de asemenea, gandit pentru a servi ca agent de curatare la albine, pe care il folosesc atunci cand ies si intra in stup. Acest amestec de rasinoase serveste la consolidarea stupului, creste stabilitatea si puterea stupului.

Propolisul este acum un produs de perspectiva pentru multi apicultori din intreaga lume. In afara de miere si polen, de asemenea, poate fi recoltat si vandut la un pret rezonabil. Este unul dintre putinele produse naturale, care sunt analizate pentru potentialul proprietatilor medicinale . Potrivit unor studii, propolisul este foarte bogat in antioxidanti, flavonoide si alte ingrediente active. Compozitia si proprietatile depind de sursa de extractie. Plopul si unele specii cu con sunt dintre sursele comune pentru obtinerea de propolis. Rasina extrasa din plop si arbori cu con este deosebit de bogata in flavonoizi.

De-a lungul timpului a fost folosit ca remediu pentru ulcere si rani. Acesta poate avea, de asemenea proprietati antifungice, antiseptice, antimicrobiene si antibiotice. Atunci cand este ingerat, poate stimula si imbunatati sistemul imunitar. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru a trata arsuri ale pielii.

Deoarece este un produs natural, folosind propolis ca antibiotic este mult mai sigur, deoarece nu are efecte secundare, spre deosebire de medicamentele antibiotice chimice produse , prezentate pe piata. Mai mult, studii recente au demonstrat ca proprietatile antibiotice ale propolisului sunt capabile de a ucide tulpini bacteriene, care au dezvoltat rezistenta la antibioticele comune sintetice. Datorita acestei caracteristici minunate a propolisului, acesta a primit ca denumire “Penicilina Naturii”. In studiile mai avansate, oamenii de stiinta au descoperit ca acesta are, de asemenea, capacitatea de a induce apoptoza sau moartea celulelor si stagnarea ciclului celular.

Acest lucru inseamna ca acest produs al albinelor poate fi un posibil tratament pentru cancer. Utilizarea propolisului poate fi, de asemenea, o modalitate de a incetini cresterea tumorii si formarea ei. Acesta este capabil de a preveni cresterea celulelor prin scaderea expresiei cresterii si transcriptiei factorilor. Fara acesti factori, multiplicarea si proliferarea celulelor canceroase poate fi evitata.Propolisul nu este doar o buna alternativa la antibiotice, dar, de asemenea, sursa perfecta de vitamine si minerale. Propolisul este foarte bogat in caroten, vitaminele B, biotina, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc si mult mai mult. De fapt, acesta contine toate vitaminele, cu excepţia de vitamina K, precum si toate mineralele esentiale, cu exceptia sulfului. Aceste componente fac din propolis, un supliment nutritiv foarte adecvat.

Datorita acestor proprietati si beneficii minunate ale acestuia, nu mai este de mirare faptul ca expertii apicoli sunt foarte interesati de acest produs. Propolisul poate fi fabricat in diferite forme si produse cum ar fi comprimate, pulberi, unguente, creme si multe altele.