Punctele de penalizare sunt cosmarul oricarui sofer incepand din anul 2006. Orice greseala in trafic este pedepsita prin punte de amenda si de penalizare. In functie de greseala comisa poti primi ambele tipuri de puncte.

La 15 puncte de penalizare cumulate se suspenda permisul, dar sunt contraventii care duc la suspendarea sa imediata: trecerea pe culoarea rosie a semaforului, neacordarea de prioritate etc.

Multi soferi nu stiu cate puncte au intr-un anumit moment. Sunt doua moduri in care puteti afla numarul acestora: tineti chiar voi evidenta sau faceti o cerere la politia rutiera din judetul vostru. A doua varianta este clar cea mai costisitoare din punct de vedere alt timpului si al nervilor consumati. Puteti tine chiar voi evidenta punctelor fie intr-un fisier Excel, fie folosind un site web special construit pentru aceasta. In acest moment sunt doar doua astfel de site-uri, il puteti folosi pe cel care va place cel mai mult sau pe cel pe care il gasiti cel mai ok pentru nevoile voastre. Un astfel de site va poate tine minte si data de expirare a asigurarii.

Punctele de amenda sunt direct proportionale cu salariul minim pe economie. Un punct de amenda este egal cu 10% din salariul minim pe economie.

Punctele de penalizare se prescriu dupa 6 luni chiar daca in acest timp ati primit si alte puncte! Veti gasi informatii contrare pe multe forumuri online dar nu le luati in seama, punctele dispar dupa 6 luni.

Cele mai multe puncte de penalizare se obtin din greseli minore de aceea trebuie sa aveti o evidenta clara a lor in orice moment.