Candomblé este o religie originara in Africa Occidentala, raspandita in Brazilia de pe la mijlocul anilor 1500, odata cu sclavii africani. Se estimeaza ca religia candomblé e practicata inca de catre 2 milioane de brazilieni. Credinciosii religiei candomblé cred intr-un singur dumnezeu Olorum, care comunica cu oamenii printr-o multitudine de spirite orixa.

Orixa sunt spiritele care fac legatura intre Olorum si oameni: dau sugestii, vindeca boli, asculta rugaciunile oamenilor si ii consoleaza cand sunt in dificultate. Aceste cerinte, rugaciuni sunt realizate printr-un rit specific, in timpul caruia apar frecvent stari de transa si “posesie”: fiecare orixa e asociat unui dans, cantec sau ritm muzical specific, acompaniat de tamburul sacru (atabaques).

Religia candomblé deriva din religia voodoo a etniei yoruba (prezenta mai ales in Nigeria, dar si in Benin si Tongo), inca vie in Africa, asa de mult incat in Benin e recunoscuta ca si cult oficial.

Candomblé prezinta cateva diferente fata de voodoo, diferente derivate din religia catolica, mai exact, orixa sunt asociati cu sfinti catolici. De exemplu, Olomù, acesta fiind orixa pamantului si spiritul bolilor contagioase, este identificat cu Sfantul Lazar