Rochiile de ocazie in stil retro sunt cele inspirate din moda deceniilor trecute. Dintre acestea, cele mai faimoase perioade sunt cea interbelica si cea a anilor 1950. Ambele au fost reinterpretate si regandite de creatorii de moda actuali astfel incat sa se potriveasca foarte bine femeii moderne. Dar haideti sa vedem ce le caracterizeaza.

Rochiile de seara din perioada interbelica

Stilul rochiilor de ocazie ale perioadei interbelice, adica cel din Marele Gatsby sau din Montpasnasse-ul anilor 1930, era unul lejer, cu rochii drepte, care au tendinta de a subtia si de a lungi trupul. Bustul amblu nu era la moda (nu existau nici sutiene cu push up, nici operatii chirurgicale de marire a sanilor), asa ca principiul de baza era: cu cat mai drept este look-ul, cu atat mai la moda. Singurul accent care se punea era pe solduri, pe care adesea se plasa o curelusa subtire sau ornamente din paiete si alte aplicatii. Lungimea preferata a acestei perioade este cea pana la mijlocul pulpei. Daca vreti sa accentuati senzatia de rochie retro, alegeti e5ventual una care sa aiba si nelipsitii franjuri care sa cada ca o cascada, in trepte, pe toata rochia.

Rochii de seara ale anilor ‘50

Atat de simpla si totusi atat de dragalasa, rochia de seara a anilor ‘50 este cea pe care o vedem in documentare purtata de Jacky Kennedy. Este o rochie plina de volum in partea de jos, de lungime medie (in general pana putin deasupra gleznei) cu un cordon fixat pe talie care ii accentueaza subtirimea si cu partea de sus mulata. Adesea o gasim fara bretele, dar si in varianta cu decolteu barcuta, este la fel de adorabila.