In gama de porti culisante sunt incluse toate tipurile de porti care se deschid dintr-o parte  in alta, prin alunecare, in loc de a se balansa din interior in exterior (sau invers).  Acest tip de operatiune ii permite portii sa incapa intr-un spatiu extrem de mic, de redus ca dimensiune; in vreme ce portile batante au nevoie de mai mult loc (dupa cum bine stim). De asemenea, e mai usor ca aceste porti sa se deschida, chiar langa structura unde sunt instalate, fiind ascunse intr-o mare masura atunci cand sunt deschise complet.

Caile de acces in interiorul unei proprietati, intrarile in curte sunt cele mai populare aplicatii pentru aceste porti culisante. Ele pot sa fie folosite in aproape orice instanta – de la alei de intrare, in zonele rezidentiale,  pana la zonele comerciale mari. Aceste dispozitive, prin motorul lor automat, nu doar ca protejeaza caminul si masina de vandalism si furt,  ci creeaza si un simt al intimitatii, a proprietatii private, in respectivul spatiu. Intr-o forma sau alta, aceste porti pot sa fie folosite si la intrarea in terenurile sau cladirile destinate cresterii animalelor.

Acestea se bazeaza pe doua metode de operare – prin alunecare pe sine ce sunt trase prin pamant, cu ajutorul unor roti sau role, instalate la baza portii; o alta modalitate e prin mecanisme ce lucreaza la oricare din capatul portilor, permitand celor doua jumatati se se intalneasca la mijlocul respectivului spatiu. Foarte multi cumparatori se indreapta catre motoarele speciale ce permit deschidere si inchiderea automata a acestor porti. Aceste sisteme se bazeaza pe un senzor, care deschide poarta automat, atunci cand masina se apropie; sau pe baza actionarii facile prin intermediul unor telecomenzi oferite de respectivul constructor.

Portile culisante pot sa fie folosite cate una singura, ca si pereche, sau pot sa mai includa si incuietori. Desi, in general, cele ce folosesc un motor pentru automatizare nu pot sa fie fortate sau deschise cu mana, din afara. Asadar, e vorba atat de modalitati prin care raufacatorii se pot tine la distanta, dar se usureaza si accesul pentru proprietari (in cazul unor utilizari frecvente).

Aceste porti culisante sunt disponibile intr-un numar extrem de mare de stiluri si finisaje, pentru a implini nevoile oricaror aplicatii si oricaror preferinte.  Se foloseste atat fier, otel, cat si dur aluminiu – toate confera o securitate sporita, la un nivel ridicat. Pe de alta parte, pentru cei ce cauta un design mai rustic, o intimitate crescuta, se pot alege porti cu lemn sau cu diverse materiale sintetice – acestea pot sa fie apoi si vopsite si finisate pentru a completa designul per ansamblu (a respectivului camin). Pentru automatizarea acestora, exista motorizari specifice – de la puteri ce pot opera porti de 300 de kg pana la 1200 kg. Alege sa iti simplifici utilizarea acestor porti, sa te bucuri de o siguranta sporita si sa folosesti intr-un alt mod acest aspect.