Cu totii suntem sau ar trebui sa fim constienti de efectele pe care sedentarismul le are, pe termen lung. In ultima vreme acestor probleme se acorda o importanta crescuta si este si firesc sa stea asa lucrurile, mai eles ca exista – si datorita ? din cauza ? progresului tehnologic  – un numar tot mai mare de meserii care predispun la asta. Daca, in urma cu ceva timp, exemplul clasic persoana cu o meserie sedentara era cumva unul paradoxal, acela al unui sofer, acum se vorbeste despre cei care muncesc la birou, fie acasa, fie in alta parte.

De aceea trebuie sa incercam sa ne cream conditii optime la locul de munca, in incercarea de a evita pe cat de mult posibil aparitia unor probleme de sanatate. In mod normal, angajatorul ar trebui sa priveasca acest lucru ca pe o prioritate, vand in vedere ca un grad sporit de confort duce la eficientizarea activitatii, daca nu, pur si simplu, din respect pentru noi si pentru munca depusa. De multe ori insa, lucrurile nu stau deloc asa, preferandu-se achizitionarea de ‘mobilier birou ieftin‘, in detrimentul direct al angajatului.

In acest caz corpul nostru va fi fortat sa adopte o pozitie necaracteristica, incomoda, lucru care duce pe termen scurt la oboseala si stress iar pe termen lung poate crea probleme serioase. Lipsa pauzelor active ar fi un factor agravant, astfel incat mai degraba am folosi, de pilda, niste scaune de bar, care sa ne faca sa ne miscam constant, schimbandu-ne pozitia, decat unele rudimentare si deloc confortabile. Miscarea periodica este un lucru de care trebuie sa tinem cont, putand sa ne ajute foarte mult sa ne relaxam musculatura. In plus, creieul va fi si el mai bine oxigenat, mai relaxat si mai capabil de efort.

In concluzie, job-ul ideal ar fi acela la care putem imbina activitatea fizica cu cea intelectuala. Marile companii au politici vaste care incurajeaza pauzele active, socializarea si intalnirile in cadre informale, chiar la locul de munca – si e clar ca aceste politici au fost initiate ca urmare a unor studii cu privire la eficienta.