Niciodata nu este prea tarziu sa incerci ceva nou, mai ales cand acel ceva iti sporeste ritmul de viata sanatos si iti aduce un beneficiu in ceea ce priveste conditia fizica. Statisticile arata ca unul din cinci adulti nu pot sa inoate, ceea denota ca acestia au o reticenta mai mare in a se simti comfortabil in apa si in a-si trasa o noua traiectorie a felului in care isi pastreaza tabieturile.
Asadar, daca esti un incepator inscris la cursuri de inot pentru adulti si vrei sa inveti sa inoti ca un profesionist, dar si sa te relaxezi facand miscare fara efort, trebuie sa stii ca niciodata nu este prea tarziu. Iata cateva sfaturi care se aplica tuturor invataceilor, inclusiv tie:
1. Invata sa te controlozei in timp ce iti mentii atentia focusata pe mai multe miscari!
Una din principalele trasaturi ale celor care se inscriu la un curs de inot pentru adulti incepatori este teama de apa si de a se mentine la suprafata fara sa atinga fundul bazinului. Aceasta teama se traduce de obicei printr-un comnportament agitat si prin miscari executate haotic, ceea ce cu siguranta nu te ajuta sa inveti sa inoti prea curand.
Specialistii spun ca este important sa te concentrezi si sa iti mentii calmul in bazinul cu apa, construind astfel incredere in tine si in fortele tale. Cu cat esti mai relaxat, cu atat deprinderile tale se vor contura mai rapid. Sfatul lor este sa exersezi treptat diverse trucuri de acomodare. Astfel, nu te grabi sa te scufunzi in bazin fara sa te fi obisnuit cu apa.
Incearca sa te apleci cat mai mult pe spate si sa introduci treptat capul in apa, respirand incet si lasand-o sa ajunga treptat pe obraji, pana la nas. Poti face asta si acasa, in propria cada, deoarece controlul asupra respiratiei este esential in activitatea de inot.
Pastreaza si o numaratoare a timpului in care reusesti sa iti mentii respiratia sub apa, astfel incat sa stii de ce esti capabil in mediul acvatic si sa eviti un supra efort inutil.
2. Ajuta-ti corpul cu un costum si cu accesoriile potrivite!
Adesea, la cursurile de inot pentru adulti exista tentatia participantilor de a purta un costum de baie in functie de preferintele estetice, insa omit faptul ca este posibil sa aleaga ceva gresit, care sa le incomodeze miscarile.
Un comportament corect impune parul strans sau o casca de baie si un costum care sa nu impiedice efectuarea eficienta a tehnicilor de inot. De asemenea, accesoriile sunt si ele un atuu care te pot ajuta sa inveti sa te misti in voie in mediul acvatic, iar aici luam in considerare clipsul pentru nas sau dopurile de urechi, care vor diminua discomfortul unui incepator sub apa si te vor proteja de eventualele probleme ale sinusurilor sau de infectiile la urechi.
De asemenea, inotatoarele au si ele un rol important pentru cei abia inscrisi la cursurile de inot pentru adulti. Te vor ajuta sa iti construiesti forta bratelor si a picioarelor, insa evita-le daca faci lectii cu un instructor, doar in cazul in care acesta ti le ofera el insusi.
3. Exerseaza treptat fara a miza pe un efort indelungat!
Inotul este unul dintre acele sporturi care necesita mult antrenament si foarte multa tehnica, insa este important sa intelegi ca indiferent de cate lungimi vei face in bazin, rezultatele si beneficiile se pot vedea doar daca ti-ai insusit corect miscarile de baza, intru cat este nevoie de o dezvoltare treptata si de o anumita ordine a miscarilor.
Pozitionarea in apa este un factor foarte important pentru a realiza rezistenta si o plutire buna la suprafata. Exerseaza pe rand si intr-un mod riguros toate exercitiile pe care ti le recomanda instructorul, fara a omite niciun detaliu.
Alege ce miscari simti ca te avantajeaza si perfectioneaza-le. Specialistii spun ca adultii se adapteaza mai greu la unele miscari de inot si de aceea prefera in general bataile in sus si jos de picioare.
Prin urmare, daca te-ai decis sa urmezi lectiile unui curs de inot pentru adulti, eficientizeaza-ti alegerea printr-un ritm organizat si tinand cont de aceste aspecte importante.
Ce mai discuta lumea pe aici