Daca esti pasionat de pescuit, insa nu ai tinut de prea multe ori o undita in mana, este bine sa stii cateva lucruri inainte de a-ti lua inima in dinti, undita in spate si de a pleca la balta cu scopul de a prinde peste.

Primul sfat si poate cel mai important este acela de a nu avea asteptari prea mari. Daca esti incepator sansele de a prinde pesti uriasi sau cantitati foarte mari de peste sunt aproape zero, asadar, mai bine pleci cu asteptari mici decat sa te intorci cu dezamagiri mari. Daca se intampla totusi sa prinzi cantitati foarte mari de peste, este bine de stiut faptul ca din punct de vedere legal nu ai voie sa retii mai mult de 5 kg in fiecare zi.

Un alt sfat util este sa nu te arunci la o undita foarte scumpa, asa cum sunt modelele de mulinete feeder pentru profesionisti. Pentru inceput, o undita ieftina este perfecta. Aceasta trebuie sa aiba intre 3 si 4 metri si sa fie realizata din fibra. Teoretic, nu ar trebui sa aiba un pret mai mare de cateva zeci de lei. Ai grija ca undita sa fie echipata foarte bine, cu pluta, carlig, linie echilibrata si plumb. Daca nu te descurci, poti sa intrebi intotdeauna persoana din magazin despre modul in care trebuie sa arate undita ta.

Dupa ce ai ” batul”  sau ” varga” cum i se mai spune printre pescari, este timpul sa faci rost de momeala. Cea mai la indemana momeala este viermisorul alb ( larva de musca). Aceasta se gaseste in orice magazin destinat pescuitului si are un cost redus. Este suficient sa achizitionezi 1 sau doua linguri de viermisori pentru a te putea astepta la o sesiune de pescuit pe cinste. Este adevarat ca o astfel de momeala poate sa fie destul de dezgustatoare, insa pentru pesti este o hrana delicioasa, asadar, rezultatele se vor vedea imediat. Este bine de stiut ca acesti viermuti trebuie sa fie achizitionati in dimineata de dinaintea „festinului” dintr-un magazin de pescuit bigfish, asta pentru a avea cele mai bune rezultate. Daca ii achizitionezi mai devreme, exista riscul ca ei sa se metamorfozeze si sa se transforme in muste.

Alegerea baltii unde vei pescui este un alt punct esential pentru un pescar amator. Pentru inceput, este indicat sa alegi o balta de peste privata. Chiar daca vei plati o anumita suma pentru a te putea bucura de peste, ai garantia ca prinzi. De asemenea, ai garantia ca pescuiesti intr-un loc in care ai voie sa faci asta. Primele dati in care mergi la pescuit sunt esentiale pentru moralul oricarui pescar, asadar, opteaza intotdeauna pentru o locatie in care ai garantia ca vei prinde ceva.

Odata ajuns pe balta, poti sa incepi procesul de pescuit. In primul rand, trebuie sa legi firul de capatul unditei, cu grija, in asa fel incat sa te asiguri ca acesta nu este mai lung decat batul. In carligul de la capatul firului trebuie sa pui un vierme, dupa care trebuie sa arunci firul in apa, cu tot cu plumb si cu pluta. Acum, tot ceea ce ai de facut este sa astepti ca pluta sa se scufunde. In momentul in care o vezi scufundata, trebuie sa tragi puternic de undita, pentru a scoate pestele.