Ma surprinde vartejul mediatic starnit de un eveniment care ar trebui sa invie un complex de culpabilitati. Ma surprinde cum din viteza si sentimente patriotice ne-am identificat cu recentele intamplari italiene si am sarit ca arsi. Italienii sunt de vina! Dar Mafia italiana din America? Dar italienii care ne fura fabricile? Sau mai rau: nu sunt romani sunt tigani. Ne delimitam, lansandu-ne in acelasi timp in dezbateri sterile tigani versus romi. De parca ar conta.. Am inchis ochii si am ales solutia facila pentru o problema structurala. Ce se intampla acum in Italia este rezultatul exclusiv al amortelii legislative, justitiare si sociale care a acaparat Romania in ultimii 17 ani. Monstrii incompetentei, coruptiei politice, administrative, justitiare si ai imoralitatii care au macinat societatea romaneasca si care sunt atat de inradacinati in cotidian incat trecem pe langa ei fara a-i vedea,  si-au exportat progeniturile hade in Europa doar cu buletinul.

Somnul ratiunii noastre colective nu ne permite sa intelegem esenta vinovatiei noastre. Suntem vinovati ca am dezvoltat toleranta la agresivitatea de toate felurile, suntem vinovati fiindca ne-am adaptat la un mediu viciat crezandu-ne imuni la anormalitatea zilnica. Si undeva, pe parcurs, am inceput sa privim lumea printr-un ciob de oglinda.

Ar trebui sa fim rusinati. Nu pentru ca suntem romani. Ci pentru ca cerem lumii sa accepte si sa ierte neputinta noastra. Neputinta de a deschide ochii pentru ca privelistea este sumbra.