Azuga este un oras situat in nordul judetului Prahova, din Munenia, ce in trecut a mai purtat si denumirea Intre Prahove. Azuga avea o populatie de 5213 de locuitori conform recesamantului din 2012. Azuga este si o statiune climaterica si turistica, recunoscuta in special ca fiind statiune turistica in practicarea sporturilor de iarna, aflata in Valea Prahovei la confluenta raului Prahova cu paraul Azuga. Azuga este o localitate tipica pentru zona de munte, teritoriul sau suprapunandu-se cu Muntii Clabucetele Predealului cat si Muntilor Garbovei.

Scurt istoric: Intr-un document din anul 1815 se menttioneaza Hanul Intre Prahove, han construit, se crede, intre anii 1720-1725. Primul locuitor a actualului oras Azuga a fost un cioban, Gheorghe Zangor in anul 1800. In 1884 localitatile Poiana Tapului Busteni, Azuga si Predeal au fortmat comunca Predeal, iar in 1889 resedinta comunei s-a mutat la Azuga.

Statiunea Azuga se afla pe cea mai circulata vale transcarpatica a Romaniei, Valea Prahovei, pe DN 1 si pe calea ferata, Bucuresti – Brasov, la aproximativ 135 km de bucuresti si 36 km distanta pana la Brasov.

Statiunea Azuga dispunde de un peisaj natural incantator, turismul facandu-se si pentru odihna totala sau activa, drumetiile pe cele 9 trasee fiind preferate de majoritatea turistilor, trasee de alpinism, se poate practica sporturi de iarna (schi alpin, schi fond, snowboard, sanius), iar vara se poate juca handbal, fotbal tenis de camp pe zgura, baschet pe terenule special amenajate. Turistul mai poate opta si pentru vanatoare si pescuit sportiv sau agrement nautic.

Prognoza meteoClima este una specifica zonei de munte, cu un aer tonic, ozonizat, fara praf sau alergeni. Vremea in Azugaajunge la o temperatura anuala de aproximativ 7 grade Celsius.

In zona statiunii Azuga se afla mai multe rezervatii naturale printre care rezervatia naturala botanica Poaiana cu Narcise, de pe Clabucetul Azugii, de 18,5 hectare.