‘No man is rich enough to buy back his past.’

Oscar Wilde, scriitor, poet, 1854-1900

‘Nici un om nu este suficient de bogat sa isi rascumpere trecutul.’

Esti student. Excelent! Este un lucru minunat, o perioada frumoasa a vietii, un vis implinit. Singurul lucru la care iti sta capul este distractia, in nici un caz la cursuri, seminarii, examene, proiecte, lucrari, colocvii, laboratoare. Si cu atat mai putin la sedinte, rapoarte, norme, obiective, strategii. Ceea ce pana la urma este un lucru bun, doar sa ai grija sa iei examenele si sa ai suficiente credite pentru a promova anul. Taxele sunt mari si numeroase – de inscriere, de scolarizare, de examinare/reexaminare – este pacat sa platesti bani multi degeaba, bani pe care ai putea sa ii cheltuiesti pe lucruri mai utile, precum carti, filme, muzica, echipament sportiv, excursii, lucruri care in viata iti fac placere si/sau iti aduc foloase.

Dar cu toata viata frumoasa de student, s-ar putea sa fii nevoit sau sa iti doresti sa obtii un venit.

Daca timpul iti permite, iar in 99% din cazuri timpul iti cam permite, este foarte bine sa iti cauti ceva de lucru in perioada studentiei. Orice activitate extracurriculara este binevenita si iti aduce un beneficiu enorm, chiar daca nu imediat si nu sub forma unei remuneratii spectaculoase. Putinii bani pe care ii castigi sunt si ei un lucru bun in sine, deoarece te fac sa intelegi ce inseamna un ban muncit si meritat. Dar dincolo de acest aspect, cel mai mare castig este experienta dobandita, plus cunostintele acumulate, orizonturile noi ce se deschid, relatiile pe care ti le formezi.

Indiferent de tipul muncii – permanent, temporar, full time, part time, voluntariat, summer work, practica, etc – este foarte important nu doar ca toate aceste lucruri pot fi trecute in CV sau ca angajatorii apreciaza oamenii care se straduiesc, dar mai ales faptul ca iti usurezi tie munca pe viitor. Faptul ca atunci cand vei avea un job autentic vei urma deja o cale partial batatorita, inseamna foarte mult, in primul rand pentru tine.

De aceea nu neglija nici voluntariatul sau chiar practica obligatorie pentru scoala.

Dupa ce am stabilit avantajele si motivele pentru care ar trebui sa muncesti, macar temporar, part time sau ca voluntar, hai sa vedem si ce ai putea sa lucrezi in timpul studentiei.

Desigur, ar fi ideal ca in timpul studentiei sa lucrezi ceva care iti place si in acelasi timp sa castigi bine, iar jobul sa fie apropiat de domeniul in care te pregatesti. Dar, momentan, nu acesta trebuie sa fie scopul; acest obiectiv ti-l vei stabili mai tarziu, cand iti vei cauta al doilea sau al treilea loc de munca autentic. Nu iti face griji acum: beneficiile vor veni si ele garantat, pe parcursul carierei.

Scopul este sa vii in contact cu diferite medii de lucru, sa castigi ceva experienta, sa relationezi – profesional – cu oameni din campul muncii, nu doar cu colegii de facultate, prietenii, rudele, etc.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iti creezi un cont pe site-urile de specialitate (precum myjob, ejobs sau bestjobs) si sa iti editezi un CV. Desigur, avand in vedere ca nu cauti joburi pentru care se cere vreo supercalificare, nu neglija sa cauti si prin ziare sau reviste, la anunturile de angajare.

Este minunat tocmai faptul ca in acest moment nu ai prea multe restrictii, esti inca in faza de experimentare si autocunoastere, nu trebuie sa iti stabilesti obiective foarte clare, chiar si profilul nu este inca unul matur, esti in plina evolutie si se pot schimba inca multe lucruri pana ce vei ajunge la un dreamjob.

Asa ca pur si simplu trebuie sa cauti orice fel de job pentru care ai timp si pe care poti sa il prestezi. Desi exista multe optiuni (munca la domiciliu, pe internet, la firma unei cunostinte, etc) ne vom limita aici la trei categorii, care insumeaza cam 90% din posibilitati:

– joburile part time – optiunile sunt aproape nelimitate: operator call center, agent imobiliar, agent de vanzari, consultant financiar (pensii, asigurari, credite, leasing, etc – de obicei nu se cer studii finalizate sau de specialitate), secretariat, vanzator in magazin, lucrator comercial, translator, programator, grafician, tehnoradactor de texte, asistent, distribuitor materiale publicitare si tot felul de posturi de agent, operator, consultant, consilier din diverse domenii

– joburile temporare (project-based) – in general acele summerwork-uri din strainatate, foarte bune si utile, in care se castiga binisor si mai ales din care poti sa inveti mult si sa vezi alte sisteme. Dar in timpul vacantelor (sau temporar chiar in cursul anului) mai ai multe alte optiuni: operator call center, barman, vanzator, lucrator comercial, muncitor pe santier, distribuitor materiale publicitare, operator sondaje, agent de curatenie si in general acele munci care generic sunt denumite project-based

– voluntariat – la diverse ONG-uri; aici castigul nu este deloc material, dar exista totusi cateva avantaje; cu mentiunea ca la categoria munca voluntara mai putem adauga practica scolara obligatorie, dar mai ales stagiile de practica efectuate la anumite companii care ofera aceasta posibilitate, asa numitele internship-uri. De regula acestea nu sunt platite sau sunt platite doar simbolic, de aceea le-am trecut la categoria voluntariat, dar dincolo de castigul material, beneficiul oferit de un astfel de program este imens, studentii avand ocazia sa se familiarizeze cu diverse culturi organizationale si in acelasi timp sa dobandeasca experiente deosebit de utile