Stilul de viata actual, cu alimentatie dezorganizata si, de foarte multe ori, nesanatoasa, cu odihna insuficienta si nenumarati factori de stress, toti acestia actioneaza agresiv asupra sistemului inumitar, cauzand numeroase deficiente.

Pentru a ne fortifica organismul pentru perioadele reci si a preveni afectiunile caracteristice acestei perioade, trebuie sa avem in vedere, pe langa modul in care ne imbracam, aerisirea incaperilor, etc, si cateva modificari ale dietei. Fructele proaspete, dar si cele uscate, iaurturile, cerealele, legumele, sunt alimentele cele mai potrivite pentru a lua locul excesului de grasimi animale, fast-food-urilor, produselor de patiserie si dulciurilor.

De asemenea, s-a demonstrat faptul ca administrarea de suplimente nutritive cel putin 3 luni pe an, protejeaza impotriva afectiunilor comune de etiologie virala sau bacteriana.

Iata cateva astfel de produse care pot sa ajute la stimularea sistemului imunitar pe perioada sezonului rece.

1. Produse apicole – miere si propolis. Mierea de albine poate fi considerata si aliment si medicament, avand in vedere proprietatile sale antibacteriene, antivirale, imunostimulatoare, antioxidante si expectorante. Mierea ajuta la asimilarea calciului in organism si poate preveni aparitia alergiilor sezoniere. Pentru prevenirea afectiunilor respiratorii se recomanda consumul a 2-3 lingurite de miere pe zi. Propolisul are o compozitie chimica extrem de complexa, poate fi considerat un cocktail de substante terapeutice cu actiune bactericida, bacteriostatica, antifungica, antiinflamatoare. Tinctura de propolis sau suplimentele cu propolis sunt recomandate a se lua zilnic in timpul virozelor, pentru a grabi procesul de vindecare, iar ca modalitate de preventie, in cure de o luna, in perioadele cu schimbari semnificative de temperatura.

2. Echinaceea este o planta medicinala, care s-a dovedit a avea proprietati terapeutice ce nu pot fi trecute cu vederea. Remediile pe baza de echinaceea nu sunt o noutate a vermurilor noastre, planta fiind folosita si in vremuri mai indepartate pentru proprietatile sale antiifectioase si pentru intarirea sistemului imunitar. Astazi, suplimentele pe baza de echinaceea sunt folosite in continuare pentru consolidarea sistemului imunitar, precum si in caz de gripa, raceala, sindromul oboselii cronice. Studii actuale au dovedit faptul ca pentru persoanele care consuma preparate cu echinaceea, rata aparitiei virozelor repiratorii este cu 50% mai scazuta. In cazurile in care virozele au aparut totusi, pacientii au prezentat simptome mult diminuate, iar perioada manifastarii lor a fost mai scurta.

3. Vitamina C este o vitamina hidrosolubila, excesul fiind eliminat din organism prin urina, astfel incat supradozajul este rar si numai in cazul consumului variantei de sinteza. Este o substanta absolut necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Vitamina C este unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti, care inhiba actiunea daunatoare a radicalilor liberi, incetinind deteriorarea celulara. S-a observat ca persoanele care consuma vitamina C in perioadele reci contacteaza mai greu viroze respiratorii, iar in caz de imbolnavire, vindecarea survine mai rapid.

4. Vitamina D, spre deosebire de vitamina C, este o vitamina liposolubila, adica se dizolva in grasimi. Este prezenta in doua forme D2 si D3. Forma D3 este produsa de pielea vertebratelor dupa expunerea la surse de ultraviolete natural (lumina solara) sau artificiala. In mod natural, apare in putine alimente, precum peste, oua, carne. Vitamina D este sintetizata atat de ficat, cat si de rinichi. Sintetizata de ficat, vitamina D foloseste la apararea antimicrobiana a organiasmului. In cazul formei sintetizate de rinichi, aceasta regleaza concentratia de calciu si fosfat din sange, prevenind hipocalcemia/tetania si stimuland procesul de remineralizare si dezvoltare corecta a sistemului osos. Este indispensabila in timpul copilariei, pentru o dezvoltare armonioasa. In combinatie cu vitaminele C si E, vitamina D reprezinta un stimulent important al sistemului imunitar.

5. Vitamina E sau tocoferol, este un puternic antioxidant, limiteaza producerea colesterolului, cu rol important in prevenirea aterosclerozei, previne imbatranirea celulara, protejeaza pielea, ochii, vasele sangvine, plamanii si ficatul. Este anticancerigena si are rol important in procesul de regenerare celulara, astfel incat sustine buna functionare a sistemului imunitar.

Suplimentele nutritive sunt importante, dar, pe langa acestea, schimbarea stilului de viata, renuntarea la fumat, alcool si alte obiceiuri daunatoare, efectuarea unei activitati fizice cel putin 30 de minute pe zi, sunt pasi deosebit de importanti pentru mentinerea sanatatii. Daca viroza respiratorie s-a instalat déjà, puteti lua suplimente nutritive inca de la aparitia primelor simptome, pentru a scurta perioada de evolutie a bolii si a ameliora simptomele.