Lana

Prima, insa nu singura tesatura pe care ar trebui sa o ia in calcul un pasionat al drumetiilor este „lana”, un material ideal pentru finisarea unui pulover barbati. Aceasta se individualizeaza prin intermediul elasticitatii sale, dar si prin prisma distributiei tridimensionale a fibrelor din structura sa. Conform specialistilor care lucreaza in aceasta nisa, procentul de aer din cadrul acestei tesaturi poate ajunge si la pragul de 80 %, ceea ce inseamna ca ea este deosebit de utila pentru configurarea vestelor, a puloverelor si a celebrelor bluze de corp. Motivul este unul lesne de inteles, el traducandu-se prin intermediul gradului sporit de impermeabilitate. Desi articolele vestimentare confectionate din lana nu poseda pe deasupra niciun strat protector, anti – umezeala, apa poate fi acumulata in spatiile dintre fibre. Uimitor este faptul ca desi nu respinge apa, lana ofera purtatorului un sentiment constant de izolatie termica. Principalul dezavantaj al tesaturii porneste tot de la abilitatea de a retine cantitati imense de apa, caci bluza sau vesta pentru barbati realizata din lana poate deveni suficient de grea astfel incat sa fie perceputa drept „incomoda” in timpul drumetiilor de lunga durata.

Polarul

Cunoscut in mediul citadin sub sintagma de „fleece”, polarul este un material pe care il vom regasi preponderent la sectiunea bluze si veste pentru barbati, fiecare articol din aceasta categorie infatisand un grad diferit de izolatie termica. Fiind un material de natura sintetica, polarul nu trebuie sa fie purtat imediat peste piele, indiferent de grosimea sa. Iar pe deasupra se recomanda sa adaugati o piesa vestimentara rezistenta impotriva vanturilor puternice, asta pentru ca o bluza ski confectionata din fleece nu poseda o membrana impotriva vantului.

Polipropilena

Un material sintetic la origini, polipropilena infatiseaza o caracteristica diferita. Da, principalul avantaj pe care o bluza schi realizata din acest material il ofera purtatorului este acela ca nu absoarbe deloc apa, ea fiind un compus hidrofob. In mod intuitiv, articolele vestimentare confectionate din polipropilena trebuie sa fie purtate direct de piele, ele reusind sa mentina corpul 100% uscat si sa previna pierderile de caldura.

Puful

Probabil unul dintre cele mai bune materiale izolatoare, puful devine si cea mai ravnita tesatura naturala de catre orice drumet. Insa, o data cu avantajele sale uimitoare: greutate mica, izolatie termica excelenta si modelaj dupa corpul purtatorului, apar si dezavantajele. De departe, cel mai important este faptul ca puful absoare apa, iar acest lucru devine o problema majora in momentul in care temperaturile sunt scazute si procesul de uscare devine unul anevoios. Asadar, daca vizati investitiile in piesele vestimentare confectionate din puf, trebuie sa fiti constienti de la bun inceput de caracterul sau „pretentios”, acest material natural avand nevoie de o intretinere aparte.

Polarguard, quallofil & hollofil

Dupa numele lor sugestive, toate sunt incadrate in categoria materialelor sintetice. Insa, pentru un drumet care se respecta si isi respecta propriul corp, ele pot deveni tesaturi de nadejde. De cele mai multe ori, ele se regasesc in constitutia sacilor de dormit, la nivel vestimentar articolele care se bucura de prezenta lor fiind gecile foarte groase, insa deosebit de usoare. Din cadrul avantajelor pe care le ofera purtatorului amintim faptul ca nu absorb apa si precipitatiile din jur, uscandu-se rapid daca au fost supuse unui grad sporit de umiditate.