Dermatita este o boala a pielii care este confundata deseori cu o eczema. In fapt, este o inflamatie a pielii care se poate manifesta sub diverse forme: inrosire, prurit, basici etc. Aceasta boala a pielii este destul de inestetica si, de cele mai multe ori, dureroasa, astfel ca avem nevoie de un tratament special, care sa ne ajute sa ne recapatam pielea fina de alta data, dar si sa ne protejam de viitoare atacuri din partea factorilor externi nocivi.

Dermatita afecteaza in special copiii pentru ca ei sunt cei care au pielea mai sensibila. Trebuie sa acordam o atentie deosebita cremelor pe care le folosim pentru ca un tratament pentru dermatita eficient este acela care nu contine alcool sau alte elemente chimice asemanatoare, care in loc sa vindece problema, mai mult o agraveaza.

Dermatita se manifesta prin inrosrea pielii sau prurit, dar si prin aparitia unor basici cu un aspect neplacut. Atunci cand ne confruntam cu o dermatita de contact, aceasta apare prin contactul cu o substanta ce provoaca iritatii sau alergii. Intre acestea, putem aminti sapunul, produsele cosmetice sau cele de ingrijire personala. In cazul in care persoana se confrunta cu o sensibilitate la aceste produse, se declanseaza si reactia de aparare a organismului, care se manifesta in modurile amintite anterior.

Intre cauzele aparitiei acestei boli putem identifica in special contactul cu anumite materiale, care au in compozitie substante chimice: lotiuni, metale, produse cosmetice, cauciuc, insa poate fi generata si de diverse plante.

Exista insa si un alt tip de dermatita, cea atopica, care, in cele mai multe cazuri, este de natura genetica. O alta cauza a acestuit tip de dermatita, ce se manifesta fie in stare acuta, fie in stare cronica, este slabirea sistemului imunitar. In acest moment pielea este atat de deshidratata, incat se usuca si poate suferi astfel de probleme.

Specialistii au remarcat si o serie de factori externi, care pot influenta aparitia acestei boli: poluarea, fumul de tigara, praful, produse cosmetice nepotrivite sau contactul cu animalele.

Lucruri de evitat atunci cand va confruntati cu dermatita atopica

Renuntati la baile in cada – stiu ca este foarte relaxant, mai ales dupa o zi lunga si obositare. Insa pentru pielea voastra cel mai bine este sa optati pentru dus si sa nu folositi apa prea fierbinte. Ea poate dezechilibra nivelul lipidic al pielii si, in felul acesta, poate agrava problemele.

Renuntati la parfum – la parfumul din gelul de dus, din sapunul lichid si din celelalte produse de ingrijire personala pe care le folositi. Acestea pot usca excesiv pielea. De aceea, specialistii recomanda utilizarea unor produse naturale, fara parfum si testate dermatologic.

Nu purtati materiale sintetice – chiar daca la prima vedere nu va afecteaza cu nimic, in timp ele reusesc sa va usuce pielea in mod excesiv, tocmai prin faptul ca nu ii permite acesteia sa respire.

Atentie la temperatura – diferenta dintre temperatura de afara si cea din casa, in special pe timpul iernii, este una dintre cele mai mari probleme. Aceasta trecere brusca nu face decat sa agraveze problema. De aceea, este indicat sa pastrati in locuinta o temperatura de maxim 25 de grade Celsius.