Precizia reprezinta o trasatura de care avem nevoie in fiecare zi, fie pentru a ne simti in siguranta, fie pentru a putea efectua cele mai bune alegeri. Insa, in mod obiectiv precizia este legata de un domeniu care ne influenteaza decisiv existenta, respectiv orologia. Al sau pilon principal, timpul, este elementul abstract dupa care ne ghidam in fiecare moment, indiferent de activitatea pe care o desfasuram.

Este elementul care desparte ziua de noapte, anotimpurile sau etapele vietii noastre. Iar pentru a-l avea intodeauna sub observatie, omul a inventat un instrument esetetic de masurare a timpului – ceasul. La inceputuri, ceasurile erau admirate de la distanta, facand parte din categoria ornamentelor pentru casa. Acest atribut a fost conservat pana in zilele noastre, ulterior fiind inventat ceasul purtat la mana.

In acest proces evolutiv, fiecare brand ilustrativ pentru domeniul orologiei a avut un cuvant important de spus. Scopul articolului de astazi este acela de a creiona, in linii mari, o lista a bradurilor care au contribuit la evolutia functionala si estetica a ceasurilor barbatesti.

Primul pe lista brandurilor „premium” este Harry Winston,   o marca a carei istorie a inceput din anul 1989. Inca de pe atunci, ceasurile barbatesti ce purtau semnatura acestui brand au fost recunoscute drept „capodopere de lux” ale orologiei, caci in spatele preturilor exorbitante se gaseau bijuterii de lux, definite de o precizie elvetiana.

Un alt brand ce poate fi considerat un tribut pentru publicul masculin este cunoscut sub sintagma Rolex. Producator si distribuitor de ceasuri barbati de lux, Rolex este o companie care a ajuns pentru prima data in atentia publicului nobil in anul 1905. Inca de pe atunci, clientela brandului era una mai mult decat selecta, de aici si eticheta exclusivista care insoteste casa Rolex. Ce-i drept, persoanele care au dus mai departe munca lui Hand Wilsdorf & Alfred Davis lucreaza necontenit la mostenirea acestora, producand zilnic in jur de 2000 de ceasuri in atelierele lor din Geneva.

Trecand la sectorul entry – level devine imposibil sa nu aducem in atentia cititorilor nostri ceasurile marca Tissot, rezultatul unei idei dezvoltate in familie de catre Charles Felicien Tissot- tatal si Charles Emile Tissot – fiul. Contrar asteptarilor, chiar daca Tissot este un brand relativ accesibil, istoria sa este una mai bogata decat a celor doua branduri din sectorul avant – garde pe care le-am amintit anterior. Si nu neaparat din perspectiva ceasurilor de mana, caci istoria brandului Tissot incepe in anul 1853 printr-un clasic ceas de buzunar.

Tot in familie a fost conceput si urmatorul brand, celui care i-am putea atribui cu usurinta statutul de „cel mai popular brand al orologiei”. Vorbim despre Fossil si ale sale colectii incantatoare, dedicate in egala masura barbatilor si femeilor. Dintre casele importante de moda care si-au manifestat sprijinul pe aceasta afacere amintim Burberry, Armani si Karl Lagerfeld – creierul din spatele casei Chanel.

Bineinteles, acestia au sprijinit brandul Fossil pentru ca el are si divizii vestimentare. Cu toate acestea, ideea de baza a celor doi frati care au pus fundamentele brandului Fossil – Tom & Kosta Kartsotis – a fost aceea de a oferi publicului american si nu numai o reteta estetica & functionala mult mai accesibila decat propunerile brandurilor elvetiene. Cumva, aceasta strategie s-a dovedit una castigatoare pentru ca in momentul de fata compania Fossil Inc. cunoaste o ascensiune financiara pe tot globul.