Tumora ce cauzeaza cancerul la sani este o una de natura maligna care s-a dezvoltat din celulele de la san. Afectiunea este frecventa in general la femei, insa poate aparea rar si la barbati.
Majoritatea nodulilor (umflaturilor) de la nivelul sanilor sunt de obicei benigni, mai exact necancerosi si inofensivi. Un numar mare dintre acestia sunt declansati de transformari fibrochistice. Ocazional, durerile si umflaturile la nivelul sanilor pot fi induse de modificari fibrochistice anormale. Sanii pot lasa senzatia existentei unor noduli la palpare sau a unor umflaturi, iar in unele cazuri, mameloanele pot prezenta secretii.
Tumorile inofensive ale sanilor, cum ar fi papilomul mamar sunt excrescente neobisnuite. Acestea nu sunt in masura de a se raspandi dincolo de sani la alte organe ale corpului. Deci tipurile benigne de cancer la san nu sunt de obicei capabile a ne pune viata in pericol. In lume, rata mortilor cauzate de cancerul la san difera de la zona la zona. In Marea Britanie, este cu o treime mai mare decat in Statele Unite, in timp ce in Japonia, acest procent este cu 80% mai scazut.
Cancerul la san poate aparea si la barbati, insa este rar, reprezentand un procent de doar 1% din numarul femeilor care dezvolta aceasta afectiune. Unele studii medicale au aratat ca barbatii ce lucreaza in departamente ale politiei, militarii si alte profesii expuse la radar, la radiatiile altor campuri artificiale electromagnetice sunt predispusi la a dezvolta acest tip de cancer.
Ce este cancerul de san metastazic?
Cancerul de san metastazic se produce atunci cand tumora canceroasa din zona sanului se raspandeste in alte parti ale corpului sau catre organe mai indepartate.
Canterul de san metastazic mai este numit si „ultima etapa a cancerului la san” (Etapa a IV-a). Cand tumoarea sau cancerul continua sa se raspandeasca si sa inmulteasca, aceasta o poate face chiar si prin vasele de sange sau prin sistemul limfatic. Desi sunt multe optiuni de tratament disponibile pentru cancerul metastazic, acesta este de obicei letal.
Daca ti-a fost util acest articol, te rugam sa apesi pe butonu
Ce mai discuta lumea pe aici