Tendinta spre alcool poate fi familiala, existand adevarate familii de alcoolici, dar acesta nu este singurul factor, pe langa acesta, se poate dezvolta sau agrava datorita anturajului, esecului in cariera, divortului, saraciei, pierderea cuiva drag etc.

Uneori pornesti de la un singur pahar, apoi tendinta spre alcool devine din ce in ce mai accentuata, cantitatea de alcool creste de la zi la zi pana cand te trezesti ca apar impulsuri irezistibile de a bea. In aceasta faza esti constient de efectele dezastruase, incerci sa lupti cu acest impuls, dar nu reusesti.

Dupa ce depasesti limita, cand devii agresiv, cand nu mai stii ceea ce vorbesti, jignesti, lovesti, cand te irita tot ceea ce in jur, iti scade capacitatea sexuala, ai tulburari de echilibru, imprecizie in miscari etc., atunci trebuie sa constientizezi ca aceasta este o problema majora. Toate acestea nu apar din vina celorlalti, ci isi au originea in interiorul tau. Este dependenta!

Un lucru foarte important este recunoasterea acestei probleme, dar aceasta se intampla rar, pentru ca unii nu cred ca alcoolismul este o boala, apoi sunt si prejudecatile, in special in mediul rural: „Cum sa faca trantament pentru alcool? Nu e un betiv, bea si el ca tot omul cateva pahare pe zi. E o rusine sa se interneze!” Unul din dusmanii principali ai alcoolului este negarea. Ce alcoolic ar spune sincer: „Eu sunt un betiv!”

Cand esti dependent alcool ai nevoie de ajutor, deoarece el generazeaza complicatii grave, dintre care cele mai frecvente sunt cele ale sistemului nervos si ale aparatului digestiv. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la medic. Medicul este cel care-ti efectueaza examenul clinic complet pentru a detecta si alte boli asociate, este cel care te indruma, iti fixeaza schema de tratament, apoi si sustinerea familiei sau a celor din jur este foarte importanta, deoarece fara sustinere uneori e greu sa reusesti singur. Hai sa ne gandim, la cati dintre noi nu ne place sa bem, nu avem un prieten, o ruda sau o cunostinta are este alcoolic?