Fiind descoperita in anul 1834 de catre inginerul francez Thiloriet, gheata carbonica a stat nefolosita o lunga perioada de timp, mai exact 100 de ani. Dupa ce a mai trecut un secol, undeva in America un inginer pe numele sau Thomas B. Slate si-a dat seama ca gheata carbonica dispune de un potential enorm si a patentat pentru a putea fi comercializata prin anul 1924.

Acest tip de gheata mai este cunoscut si sub numele de gheata uscata pentru simplul fapt ca nu lasa in urma ei lichide (apa) precum gheata normala. Oamnii au gasit imediat utilitatea ei datorita acestui aspect astfel ea a ajuns sa fie folosita in principal la conservarea alimentelor, la pastrarea bauturilor, dar si a altor lucruri fara a se apela la refigerarea ciclica pe care din pacate unii comercianti inca o utilizeaza desi nu este tocmai cea mai sigura cale de a pastra alimentele.

Cand ai la indemana o asemenea “bogatie” ii cauti tot timpul o intrebuintare la scara cat mai mare, astfel s-a ajuns ca acest tip de gheata uscata sa fie utilizata cu succes si la inghetarea instantanee a mai multo tipuri de alimente, proces care ajuta atunci cand aceste alimente trebuie sa fie pastrate in cele mai bune conditii fara a li se altera in nici un fel calitatea. Alimentele pot fi transportate apoi cu utilaje speciale (cu climatizare sau daca este vorba de drumuri lungi, cu sisteme de racire pentru a li se pastra o temperatura de inghet). Un alt aliment special si foarte indragit de noi toti, dar mai ales de catre copii este inghetata, iar in procesul ei de fabricatie si de transportare este implicata si gheata carbonica.

Medicina este un alt domeniu care a fost interesat de utilizarea acestei gheti, in primul rand pentru eliminarea verucilor cunoscuti in mod mai popular si negi printr-un proces relativ simplu de inghetare propriu-zisa a acestora. Pana la descoperirea acestei metode ce elimina negii fara durere, medicii nu aveau alte solutii in afara tratamentului cu unguente sau recomandare celor naturale care de multe ori nu aveau efectul scontat, iar in cele mai multe din cazuri erau nevoiti sa apeleze la mici interventii chirurgicale, interventii care desi nu pareau, de multe ori erau dureroase.

Daca v-ati intristat putin in legatura cu utilizarea ghetii carbonice in medicina am sa va spun acum de o alta utilizare intr-un mediu placut, relaxant si distractiv cum sunt petrecerile si evenimentele speciale. Aici, gheata carbonica isi arata magia si face un adevarat spectacol, fie pe ringul de dans unde creeaza o atmosfera de vis, fie in paharele pline cu coktail-uri ori sampanie unde pare a clocoti si a fumega in acelasi timp.