Am urmărit foarte atent discuția ce s-a purtat în cadrul articolului prin care Arhi încerca să ajute un prieten prin publicarea unui anunț destinat celor ce vor să lucreze în domeniul DTP, unde evident erau necesare și cunoștințe avansate de Adobe Photoshop. Bineînțeles, cu ajutorul expunerii pe care o are Arhi, s-au strâns o mulțime de CV-uri din ce susține el și bineînțeles toate pentru postul destinat specialistului în Photoshop.

Tare mi-aș fi dorit ca Cetin să publice niște CV-uri și niște scrisori de intenție (Deși mă îndoiesc) pe care le-a primit de la potențialii experți. Nu este de râs. Dacă stau bine să mă gândesc, este chiar de plâns. Sunt aproape sigur că majoritatea celor ce au aplicat au deschis și ei de câteva ori Photoshop pentru a-și edita fotografiile înainte de a le urca pe Facebook și consideră că pot face față standardelor respective.

Știe cineva ce e ăla DTP? Ce înseamnă formatarea unei pagini sau a paragrafelor? Ce înseamna usability? Ce înseamnă CMYK sau vector? Nu contează asta.

Același lucru l-am întâlnit în momentul în care la fosta firma unde am lucrat, s-au făcut angajări în domeniul IT Hardware (Post pentru Administrare Server Windows 2008). Am primit tot felul de CV-uri de la indivizi experți în: “Operator Calculator” pe care dacă îl întrebai din ce este alcătuit un calculor, îți răspundea că din unitate și monitor. Ăsta era viitorul administrator de server, ce trebuia să administreze o bibliotecă în care se aflau aproximativ 25 de stații de lucru.

Din păcate, experții apar peste noapte. Dacă ai deschis de 3 ori Photoshop și ai editat o imagine, ești deja expert. Dacă știi să deschizi Facebook-ul și știi să scrii într-un notepad, te poți considera Operator PC. Lista poate continua. Foarte puțini sunt însă cei ce susțin că într-adevar nu sunt experți în domeniu, dar vor să invețe. Nu este suficient să crezi: “Mă pricep”.

Pentru acel job pe care Arhi l-a publicat, mai mult ca sigur aveai nevoie de cunoștințe solide DTP, adică, să fi lucrat cel puțin o singură dată la o revistă, un ziar sau un print indiferent de tip. Acolo trebuie să știi o serie de reguli esențiale, atât la capitolul text cât și la capitolul manipulare imagini. Dacă nu ai făcut asta cel puțin o dată, degeaba.

Adevărul este dur. Este o mare diferență între a avea cunoștințele necesare și a “te descurca”.