Una din cele mai comune boli de piele este anceea, aceasta se poate manifesta sub mai multe forme si afecteaza aproximativ 80% din adolescenti, fiind insa intalnita si la nou nascuti sau la adulti.

In ciuda faptului ca este o boala asa comuna, inca nu exista un tratament minune pentru acnee, aceasta avand multe forme si manifestandu-se diferit de la individ la individ. Forma cea mai usoara de acnee apare odata cu pubertatea si dispare pe la varsta de 25 de ani, aceasta afecteaza zona fetei, a pieptului si a spatelui si este caracterizata prin aparitia cosurilor sau a punctelor albe ori negre. In timpul adolescentei baietii sunt mai afectati de acnee datorita nivelului crescut de hormoni androgeni ce suprastimuleaza glandele sebacee. Practic sebumul in exces se acumuleaza in folicul blocat si se oxideaza (puncte negre), favorizand dezvoltarea bacteriilor. Dupa varsta de 25 de ani femeile par sa fie mai des afectate de acnee, din motive inca necunoscute, numarul acestora crescand dramatic in ultimii cativa ani.

Desi nu pune in pericol viata, acneea este o boala ce poate piedici serioase in dezvoltarea emotionala a unui individ favorizand depresia si izolarea sociala. Dealtfel tratamentul necorespunzator a acneei sau stoarcerea leziunilor favorizeaza aparitia cicatricilor si a leziunilor permanente, contribuind la suferinta emotionala a bolnavului.

Acneea severa se manifesta prin papule, pustule sau cisturi dureroase si necesita atentia imediata a unui doctor dermatolog, fiind necesar un tratament medicamentuos prescris tinandu-se cont de toti factorii implicati in evolutia bolii.

Fiind o boala asa comuna suferinzii aleg sa se bazeze mai intai pe sfatul cunostintelor sau a rudelor pentru a trata acneea, de multe ori regurgand la practici costisitoare sau chiar contraproductive ce demoralizeaza bolnavul.

Acneea este o boala ca oricare alta, o boala ce poate fi tratata eficient doar cu ajutorul doctorilor dermatologi. Programeaza-te la o consultatie acum.