Daca in ceea ce priveste numarul terminalelor vandute, Android s-a detasat in mod evident de rivalii de la iOS, singura miza a disputei celor doi giganti ai industriei era legata de traficul publicitar, o sursa importanta de venit pentru ambele companii. Avantajul celor de la iOS a fost dintotdeauna strategia, optimizarea tuturor detaliilor conducand la rezultate mult mai bune chiar si in cazul in care numarul terminalelor cu sistem de operare iOS este de cateva ori mai mic decat cele care ruleaza in baza unui sistem de operare Android.

Mai mult de atat, se spune ca utilizatorii sistemului de operare iOS sunt mult mai implicati in ceea ce priveste activitatile online, drept pentru care si companiile angrenate in acest segment de promovare s-au axat pe includerea materialelor publicitare in aplicatiile celor de la Apple.

Ce era asteptat de mult timp s-a produs abia acum, pe fondul unei evolutii evidente la nivel de smartphone-uri si tablete, Android reusind sa-si depaseasca rivalii de la iOS la capitolul trafic generat. Cei care au dezvaluit aceasta informatie au fost reprezentantii Opera Mediaworks, trustul cu cea mai importanta cota la nivel de publicitate pe platformele mobile si una dintre subsidiarele companiei Opera. Dupa mai bine de 8 ani, perioada in care nu au avut adversar la capitolul incasari generate de retelele mobile, Apple trebuie sa se recunoasca invinsa de Google, subsidiara Android devenind noua regina a industriei.

Daca traducem aceasta stire in procente, observam o crestere semnificativa a celor de la Android, in ultimul an declarandu-se un progres de peste 5 procente. In aceste conditii, Android ajunge la o cota de piata de 42.8%, in timp ce iOS trebuie sa se recunoasca invinsa si pierde numai putin de 5 procente, atingand un minim istoric de 38.2%. Principalul factor al cresterii celor de la Android pare sa fi fost atat regresul iOS cat si pierderile imense semnalate de Symbian si BlackBerry OS.

In ceea ce priveste cota de piata a Androidului, in ecuatie par a fi implicate mai multe companii care au reusit sa conduca la aceste schimbari. In primul rand Samsung, compania coreeana detinand numai putin de 60% dintre terminalele Android disponibile pe piata. De partea cealalta, LG, Motorola, HTC, ZTE si alti producatori de telefoane mobile si tablete insumeaza restul de 40 de procente.

Aruncand si o privire asupra incasarilor, iOS ramane lider in ciuda faptului ca traficul devine monopolizat de Android, drept pentru care temerile celor de la Apple nu par a fi intemeiate, cel putin nu atata timp cat incasarile sunt cele care dicteaza.