Inca din perioada crizei economice au inceput sa apara solutii tot mai ieftine pentru ridicarea unei case noi, cea a caselor prefabricate, a caselor pe bucati, care pot fi o alegere castigatoare si dupa criza, atat pentru dezvoltatorii imobiliari cat si pentru clientii finali.
Inainte de criza, frenezia achizitionarii unei locuinte noi a atinse cote maxime, astfel un metru patrat de locuinta se vindea cu peste 1000 de euro metru patrat, in unele zone ale capitalei, precum sunt multe case in Pipera acest pret se putea si dubla.
De cele mai multe ori in aceasta suma intra si terenul, dar si asa pretul net pentru construirea casei era de 800 de euro pentru un metu patrat.
Vremurile acelea au adus beneficii financiare importante tuturor partilor implicate, mai putin clientului final. Astfel, de un castig substantial se bucurau de la constructor, la dezvoltator, la agentul imobiliar, la vanzator sau producator de materiale, proiectantii, bancile implicate sau cel putin asa sperau si credeau atunci, privind inspre aceasta piata cu semne de dolari desenate pe ochi.
Conform statisticilor s-a educat putin si piata, astfel clientii spre deosebire de anul 2008, anul de varf, cand optau pentru locuinte de 160-200 mp in medie, acum cele mai cautate sunt cele de 100-120 mp, mergand pe o logica simpla care spune ca mai mic e automat mai ieftin in acest domeniu.
Clientii sunt mult mai receptivi la tehnologiile de contructie noi, a caselor in cazul in care acestea duc la reducerea pretului.
Tot mai multi clienti incep sa isi faca calcule referitoare la alegerea tehnologiei precum amvic vs caramida sau lemn vs caramida, desi caramida inca ramane in topul preferintelor, tehnologiile noi vin din urma sunt din ce in ce mai cautate spre deosebire de acum cativa ani cand nu interesa pe nimeni de ele.
Bancile nu mai finanteaza proiecte astronomice pentru clientii respectivi, proiecte futuriste sau ce duc spre irealizabil.
Pentru accesarea unui credit este nevoie de o analiza in amanunt a dosarului, iar banca iti va oferi mai greu si mai putin decat ar fi facut-o acum cativa ani de zile. O alta mare greseala facuta de banci era cuestimarea valorii de piata a imobilelor asupra carora se punea ipoteca, astfel supraestimarile si supraevaluarile data de nebunia din piata au dus bancile intr-o postura de a pierde multi bani in timpul crizei neputand sa recupereze sumele fixate la estimari.
Astfel s-a ajuns ca in anul 2015 sa se aloce cu mai mare prudenta creditele imobiliare si ipotecare, iar constructiile caselor prefabricate fiind o solutie din cei in ce mai la indemana.
Ce mai discuta lumea pe aici