Reciclarea este procesul prin care produsele folosite sunt transformate in produse noi. Principalul obiectiv pe termen lung este bineinteles conservarea mediului inconjurator. Reciclarea conserva resursele naturale care altfel s-ar transforma in materie prima pentru productia de bunuri noi.

Prin reciclare se reduce consumul de energie, poluarea si emisiile de gaze de sera.  Cele mai comune materiale reciclate sunt electronicele, sticla, plasticul, metalul, textilele si, bineinteles hartia.  Procesul de reciclare carton cuprinde o arie larga de produse, de la hartia standard pentru imprimanta folosita, pana la cutiile din carton ondulat si are o serie de beneficii atat de natura ecologica, cat si financiara. Sa le luam pe rand:

Beneficii ecologice:

Cel mai mare beneficiu al reciclarii cartonului si hartiei este conservarea mediului. 90% din pulpa de celuloza folosita la productia de hartie provine din copaci. Nu mai putin de 35% din copacii defrisati zilnic de pe suprafata pamantului, merg in productia de hartie. Reciclarea hartiei printate salveaza o cantitate enorma de lemn: 162.000 kilometrii patrati de padure in fiecare an.

Un al doilea beneficiu urias al reciclarii este reducerea poluarii: EPA (Agentia Americana pentru Protectia Mediului) estimeaza ca producerea cartonului si hartei din pulpa reciclata reduce poluarea apei cu 35% si a aerului cu 74%, comparativ cu productia din pulpa virgina.

Beneficii financiare:

Beneficiile ecologice ale reciclarii cartonului si hartiei sunt translatate destul de repede in beneficii financiare deoarece reciclarea vine cu materie prima ieftina (daca nu gratuita) pentru producatori care altfel ar trebui sa achizitioneze materie prima noua si costisitoare.

Economisirea energiei in confectionarea pulpei, aduce cu sine costuri de productie mai mici si ,in concluzie, facturi mai mici. Cercetarile spun ca productia de hartie reciclata scade consumul de energie cu pana la 40 de procente. In cifre concrete, reciclarea unei tone de ziare salveaza aproximativ 4000 kWh de energie electrica, cantitate care este suficienta pentru a alimenta o gospodarie intreaga pentru un an de zile.

Reciclarea cartonului reduce necesarul de apa si petrol folosit in productie. Sa ne intoarcem la cifre: o tona de hartie reciclata duce la economisirea a 26000 litri de apa si 2 barili de petrol.

Intrucat degradarea mediului si incalzirea globala sunt provocari globale si atat guvernele cat si companiile de pe toata suprafata globului incearca sa isi reduca costurile si impactul asupra resurselor naturale, putem spune cu certitudine ca reciclarea cartonului si hartiei este un proces industrial  prin care toata lumea are numai de castigat. Ce poti face tu, ca cetatean pentru a contribui la asta? In primul rand, poti incepe prin a depozita selectiv deseurile!

Nu iti va lua mult timp si nici un efort extraordinar sa pui hartia deoparte si sa o arunci in ghena speciala pentru produse din hartie. Aceste este primul pas inspre reciclare. Al doilea este reducerea pe cat posibil a consumului si promovarea reciclarii si a beneficiilor acesteia in mediul in care traiesti si lucrezi. Cu o floare nu se face primavara, dar daca ne straduim si incercam cu totii sa promovam valorile unui stil de viata ecologic, vom reusi sa cream un viitor sustenabil pentru generatiile care urmeaza.