În ultimii ani, tendinţa dezvoltatorilor în domeniul imobiliar a fost de a construi clădiri de birouri, oferind astfel investitorilor şi marilor companii alternative pentru sedii, altele decât în capitală. În consecinţă, potrivit raportului realizat de CBRE, companiile româneşti şi internaţionale care doresc să se extindă sau să se relocheze, iau în calcul şi alte variante decât spatiile imobiliare Bucuresti, investitorii găsind atractivă piaţa de spaţii de birouri din oraşe mari din ţară precum Timişoara, Cluj Napoca sau Braşov.
În prezent, majoritatea investitorilor şi a companiilor mari au centrul în Bucureşti. Asta pentru că este vorba de capitală, cu un potenţial economic, financiar, bancar foarte mare. Cu o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori, capitala are cea mai mică rata a şomajului de numai 2% ceea ce înseamnă că piaţa muncii este foarte competitivă, iar companiile îşi găsesc uşor angajaţi. În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, capitala are cel mai mare stoc de birouri moderne, nou construite ajungând în 2011 la 2,1 milioane de mp, 14,14% fiind libere, cu o chirie medie de 19,5 euro/mp/lună.
Alte oraşe însă vin din urmă, iar la capitolul de imobiliare, Brasov-ul oferă o paletă largă de opţiuni la care se adaugă o poziţie strategică centrală, la distanţe relativ egale faţă de cele mai importante oraşe din ţară. Mulţi investitori au ales Braşovul pentru a începe afaceri în domeniul auto, al echipamentelor de producţie sau al materialelor de construcţie. În 2011, oraşul oferea pe piaţa imobiliară, aproximativ 50.000 de mp de spaţii pentru birouri în clădiri noi şi moderne cu o rată de neocupare de 15% şi cu o chirie mult mai mică ca în capitală, între 10 şi 13 euro /mp/lună.
Un alt oraş tentant pentru investitori in imobiliare, Cluj-ul are în stoc în jur de 120.000 de mp de spaţii moderne de birouri, cu o rată de neocupare de 10% şi o chirie între 12 şi 15 euro/mp/lună.
Ce mai discuta lumea pe aici