Un Power Bank portabil este compus dintr-o baterie plasata intr-o carcasa speciala si cu un circuit ce controleaza transferul de energie. Acesta permite stocarea energiei electrice(depozitate in „banca”) si mai tarziu folosirea acesteia pentru a incarca un dispozitiv mobil(extragerea acesteia din “banca”). Powerbank-urile au devenit mai populare din cauza faptului ca durata de viata a bateriei telefoanelor, tabletelor sau altor electronice media portabile este depasita de perioada de timp pe care o petrecem in compania dispozitivelor pe care le folosim in fiecare zi.
Avand o astfel de sursa de energie langa noi, avem posibilitatea de a folosi dispozitivele fara a avea stresul lipsei bateriei. In acelasi timp, daca doriti ca acesta sa devina si un accesoriu care sa se potriveasca stilului vostru, aveti posibilitatea de a alege un power bank personalizat.
Aceste surse de energie despre care tot vorbim sunt bune pentru aproape orice dispozitiv ce permite incarcarea prin USB: camere, boxe portabile, sisteme de GPS, MP3 playere, GoPro-uri, smartphone-uri sau chiar si unele tablete pot fi incarcate prin intermediul unui Power Bank. Practic, orice se incarca prin intermediul USB-ului acasa poate fi atasat unui Power Bank, atata timp cat nu uitati sa il incarcati si pe acesta, la randul lui.
Ce tipuri de Power Bank exista?
1. Universal – disponibil in mai multe marimi si configuratii care pot fi modelate in functie de cerintele dispozitivului tau si de buget.
2. Cu incarcare solara – acestea detin panouri fotovoltaice care pot incarca bateria atunci cand se afla in prezenta luminii solare. Incarcarea prin intermediul luminii nu este rapida, asa ca pot fi incarcate si prin intermediul cablurilor, de asemenea.
3. De tip mai vechi, sub forma de carcase pentru telefon. In timp ce pot fi la indemana oricui, aceste modele de Power Bank-uri au o arie foarte restransa de compatibilitate cu dispozitivele.
Cum pot incarca un Power Bank?
Cel mai frecvent, un Power Bank detine o mufa de intrare dedicata receptiei de energie. Aceasta electricitate poate veni prin intermediul unui USB conectat la un computer, dar se poate incarca mai repede daca este conectata la priza. Cel mai des intalnim Power Bank-uri care folosesc o mufa Mini sau Micro-USB pentru incarcare si un USB de dimensiuni complete pentru descarcare. In foarte putine dintre cazuri dispozitivul foloseste aceeasi mufa pentru ambele situatii, atat de intrare, cat si de iesire a energiei. Totusi, acestea sunt rar intalnite si nu ar trebui sa fie atribuite unui Power Bank, deoarece prin incercarea de a forta puterea intr-un dispozitiv ce este menit sa o exteriorizeze am putea deteriora calitatea bateriei.
In functie de capacitatea sa si nivelul curent de incarcare, poate dura ceva timp pentru ca bateria sa se incarce complet. Spre exemplu, pentru o baterie de 1500 – 2000 mAh ar putea dura la fel de mult pe cat dureaza sa se incarce un smartphone. Pentru baterii mai mari, timpul ar putea fi dublat sau chiar triplat. Multe dintre Power Bank-urile existente au atat un led care sa arate cand energia a ajuns la capacitatea maxima, dar si un sistem care sa previna supraincarcarea sau supraincalzirea. Ori de cate ori este nevoie, scoate sursa din priza atunci cand este incarcata complet, sau cel putin evita sa o lasi prea mult timp conectata. Temperatura mediului ambiant si fluxul de energie vor afecta, de asemenea, perioada de incarcare.
Un Power Bank este un dispozitiv simplu de utilizat, nu trebuie sa detinem prea multe informatii tehnice pentru a achizitiona si a folosi unul, fiecare model avand acelasi scop, cel de a-ti incarca electronicele portabile in absenta bateriei.
Ce mai discuta lumea pe aici