In Romania toti agentii economici care tranzactioneaza cu persoane fizice au obligatia sa aiba case de marcat fiscale. In cazul in care activitatea lor se rezuma doar la tranzactii cu persoane juridice casele de marcat nu sunt obligatorii, deoarece catre acestea se pot doar emite facturi si chitante.
Legislatia in vigoare spune clar ca este interzisa incepere oricarui fel de activitate comerciala de genul celor amintite mai sus pana nu aveti o casa de marcat fiscalizata. In maxim 24 de ore de la fiscalizarea unei case de marcat aveti obligatia de a va prezenta la Administratia Financiara si sa depuneti odeclaratie de Instalare (pe care o primiti de la unitatea de service) pentru ca fiscalizarea dumneavoastra sa fie inregistrata.
Un alt aspect important cu privire la case de marcat este reprezentat de bonuri, care trebuie sa contina descriere completa a fiecarui produs sau a serviciului. Deci, sunteti obligati sa ca in casa de marcat sa aveti inregistrat denumirile, descrierile si preturile produselor pe care le comercializati.
Zilnic trebuie sa efectuati un raport (raport Z) de golire a casei de marcat pe care ati folosit-o. De asemenea in fiecare luna este necesar sa depuneti un raport fiscal la Administratia Financiara unde vor fi trecute toate vanzarile lunii respective. Cum probabil stiti deja, dar sa amintim totusi si lucrul acesta deoarece este important, in locul unde va desfasurati activitatea trebuie sa tineti la vedere un afis cu textul “va rugam solicitati si pastrati bonul pana la iesirea din magazin”.
In cazul in care dupa o perioada activitatea dumneavoastra comerciala inceteaza si nu mai aveti nevoie de case de marcat, sunteti obligat sa mergeti la Administratia Financiara impreuna cu cineva de service si sa predati memoria fiscala a casei de marcat.
Ce mai discuta lumea pe aici