Malocluzia, ocluzia dentara incorecta, este tratata superficial in majoritatea clinicilor stomatologice. Importanta unei distributii uniforme a fortelor dintre dinti in timpul muscaturii este totusi foarte mare. Daca toata forta unei muscaturi este preluata de doar unul sau doi dinti, pacientul va avea probleme cu acestia, aparand mobilitatea dentara, sensibilitatea dentara si chiar dureri de cap.

Relatia dintre dintii de sus si cei de jos trebuie tot timpul sa fie corecta pentru a evita aceste probleme. Solutia clasica de reglare a ocluziei dentare este folosirea hartiei de articulatie. Prin aceasta metoda medicul stomatolog trebuie sa intuiasca unde trebuie sa slefuiasca pentru a regla ocluzia, va trebui sa actioneze in functie de putinele informatii pe care le poate culege din acea hartie si din discutia cu pacientul. Astfel se realizeaza o reglare subiectiva a ocluziei iar pacientul va ramane in continuare cu malocluzie, afectiune care ii poate cauza mari neplaceri.

Pentru ca reglarea ocluziei sa fie realizata corect ar trebui ca medicul stomatolog sa poata masura fortele care se exercita pe fiecare dinte, atat in repaus cat si dinamic. De asemenea, foarte importanta este si ordinea in care dintii intra in contact, ordinea contactelor. Aceste masuratori pot fi facute doar cu ajutorul unor dispozitive digitale de reglare a ocluziei dentare. In unele clinici stomatologice high-tech se folosesc astfel de dispozitive pentru tratarea diferitelor afectiuni stomatologice care sunt asociate malocluziei.

Pentru o mai buna reglare a ocluziei se poate folosi si un electromiograf (EMG). Folosind si acest aparat, care masoara timpul de contractie si relaxare a muschilor fetei in timpul muscaturii, vorbirii, s.a.m.d., se pot vindeca afectiuni grave, considerate pana acum fara leac, cum ar fi bruxismul. Cercetari recente au dezvaluit ca daca muschii fetei se relaxeaza foarte usor (timpul de dezocluzie este mic), contractia involuntara a acestora pe timpul noptii, bruxismul, va disparea. Pacientii cu bruxism erau pana acum tratati cu terapie, medicamente sau gutiere incomode care trebuiau purtate perioade lungi. Aceste metode de tratare a bruxismului erau de cele mai multe ori ineficiente. Acum, printr-o reglare corecta a ocluziei dentare se vindeca bruxismul, intr-o singura sedinta!

Lucrarile dentare fixe, de implantare sau protezare, sunt si ele afectate daca nu este realizata in mod corect ocluzia. Mai multa presiune pe un implant dentar inseamna mai durata de viata mai mica pentru acesta. Daca ocluzia este corecta si nu se exercita forte excesive pe implante sau proteze, acestea vor avea o durata de viata mai mare si un rol functional mult mai apropiat de cel al unui dinte natural. In cazul implantului dentar ocluzia este cu atat mai importanta  deoarece, spre deosebire de un dinte natural, un implant dentar nu beneficiaza de nici un mecanism de compensare, de articulatii. Implantul este inserat direct, in pozitie fixa, in osul mandibular sau maxilar iar toata forta care se aplica asupra lui se transmite si in tesutul de sustinere. Afectarea acestui tesut va duce la aparitia in cel mai scurt timp a mobilitatii implantului. De la mobilitate pana la pierdere definitiva nu mai este decat un pas.