Americanii au intrat din nou pe locul 1 cu cel mai performant computer din lume, creat de ei. Acesta se afla undeva prin California si poarta denumirea de “Titan”. In ultimii 3 ani, primul loc din TOP500 ale celor mai performante computere din lume a fost ocupat de Germania, China si Japonia, insa anul acesta Americanii au dat tot ce-au putut pentru a construi acest Super-Computer.

Mi-as dori sa am si eu unul in casa, dar din pacate nu ar incapea intr-o camera de ~15m2 si pe langa asta, as seca toata energia electrica distribuita in oras … daca nu chiar din jumatate din judetul Neamt sau poate si mai mult, deoarece acest computer are nevoie de pana la 40 MegaWatti de putere si in plus, in nici un caz nu as reusi sa platesc factura cu banii din somaj.

Computerul are o capacitate de pana la 20.000 TB si este dotat cu peste 290.000 de procesoare AMD si peste 18.000 GPU-uri nVidia … ba esti nebun?!

Si daca tot adusesem vorba mai sus de factura, cica doar bagatul in priza a computerului costa in jur de $7.000.000 … asta prin 2015 iar pretul computerului era undeva la $100.000.000 … adica stai putin, astia vor sa zica ca doar bagatul in priza a nenorocitului astuia de computer valora 7% din valoarea lui totala?

Computerul va fi folosit de catre oamenii de stiinta din SUA pentru diverse cercetari din diverse domenii cum ar fi: biocombustibil, energia nucleara, schimbarile climatic si altele …