Acum zece ani lumea s-a mirat de pasajul dintre secolul XX si XXI. De acum inainte trebuie sa ne obisnuim cu schimbari mai putin epocale, secole si milenii nu se reinnoiesc asa de des, dar oricum urmatorul 1 ianuarie va aduce un capitol important in istoria noastra: “trecerea de la anul 0 la anul 10″.
Si pentru industria automobilistica se inchide un capitol important alcatuit din schimbari, criza, inovatie, momente frumoase si mai putin frumoase. Asadar, revista “Trader” a vrut sa sublinieze un prim bilant automobilistic ai primilor zece ani din al Treilea Mileniu.
Pe primul loc, dupa parerea englezilor, se afla Ford Focus. Creata in 1998 (masina anului 1999), care a aparut intr-o a doua varianta in 2004, putin imbunatatita in 2008. Masina de familie, spatioasa, comoda, o are ca sora mai mica pe Fiesta. Pe al doilea loc se afla nobila BMW seria 3 cu medalia de bronz.
Printre autoturismele cu un raport calitate-pret e italiana Fiat Panda. Fiica istoricului model nascut in 1980, noua Panda ajunge pe piata in prima jumatate a anilor 2000 (2003) ajungand masina anului 2004, si la scurt timp masina cea mai vanduta din Europa. Obtine cea mai mare treapta pe podium, in categoria sa, multumita infatisarii proaspete si originale, motorului economic, care respecta natura. Al doilea loc il obtine Skoda Superb si al treilea loc la vanzari Citroen C1, Peugeot 107 si Toyota Aygo.
Cu siguranta batalia pentru mediu a fost cea care a marcat acest deceniu in industria automobilelor. De fapt, din anul 2000 pana astazi s-au luat multe masuri pentru a constrasta nivelul de poluare din aer, descoperindu-se carburanti alternativi benzinei, primele fiind GPL si Metan, fara sa uitam propunerile electrice. Ajunsa la a treia serie masina hibrida japoneza a ajuns la vanzari interesante si reusind sa ofere o experienta de condus demna de luat in seama.
Bugatti Veyron – oare cum ar merge pe strazile romanesti?
Nu lipsesc masinile Dreamcar, printre cea mai votata in ultimele 120 de luni este Bugatti Veyron. nascuta in 2005, e vorba de un autentic monstru care ajunge la 400 Km/h cu o acceleratie “aeronautica”, ajungand la 100 km/h in 2,5 secunde.
Oare urmatorii zece ani cum vor fi? Perspectivele sunt moderat pozitive, criza ar trebui sa stimuleze productia de motoare cu consum mic si fiabile. Ne ramane numai sa asteptam anul 2020 pentru a putea emite o judecata
Ce mai discuta lumea pe aici