Nu este un mister faptul ca segmentul de contabilitate nu este util doar persoanelor din exterior, asa cum ar fi potentialii investitori, autoritatile locale si nationale, furnizorii/ producatorii sau colaboratorii, precum si bancile.
Nu, acesta detine o ramura dedicata managerilor, persoanele ale caror responsabilitati sunt bine fixate in ierarhia mediului business si fara de care nu s-ar putea pune in practica o distributie cumpatata a resurselor disponibile. Asadar, managerii de top au din plin nevoie de serviciul numit contabilitate manageriala, asta pentru a putea lua cele mai bune decizii organizatorice si strategice.
In mod obiectiv, majoritatea persoanelor care nu sunt familiarizate cu sintagma de „contabilitate manageriala” vor incerca sa inteleaga conceptul propriu – zis prin intermediul unei comparatii cu un segment mult mai intuitiv, denumit contabilitate financiara. In urmatoarele randuri m-am gandit sa aduc in prim plan cateva diferente semnificative intre aceste doua ramuri, distincte si totusi interdependente.
Contabilitatea financiara se adreseaza in egala masura persoanelor active pe plan intern, dar si entitatilor din exterior care au legatura cu afacerea respectiva. La polul opus, contabilitatea manageriala este mai putin proliferata in mediul business, informatiile fiind destinate doar entitatilor din interiorul companiei.
Din perspectiva tematicii abordate, contabilitatea financiara este un layer de „top”, informatiile cuprinse in rapoarte fiind unele cu un caracter general. Asadar, ne asteptam ca in cadrul lor sa gasim informatii, date si statistici valabile la nivel global. De cealalta parte, contabilitatea manageriala este utila pe un plan ceva mai restrans, persoanele autorizate in acest domeniu de activitate oferind rapoarte specifice pentru fiecare departament in parte. Sa ne gandim, de exemplu, la liniile de business care pot exista intr-o societate comerciala sau la centrii de profit ai fiecarui departament in parte.
Nu in ultimul rand, segmentul „managerial” al contabilitatii nu este unul la fel de strict si formal precum cel financiar, din punct de vedere legal existand o flexibilitate mult mai mare in cadrul procesului de organizare. Ca un contrapunct, amintim faptul ca ramura financiara a contabilitatii functioneaza dupa niste principii si reguli clare, asa cum ar fi codul fiscal sau legea societatilor cu destinatie comerciala.
Si totusi, exista anumite tendinte care se aplica in unanimitate in ultimul timp, majoritatea antreprenorilor avand aceleasi cerinte de la o firma de contabilitate din Bucuresti care se preocupa si de segmentul „managerial”. Tendinta este aceea de a avea in vedere in mod constant miscarile pe care le intreprind competitorii, cu scopul de a efectua o analiza comparativa. Dintre informatiile externe care acapareaza atentia managerilor si a expertilor contabili aducem in discutie urmatoarele aspecte:
->Prognoza pe o perioada indelungata de timp, care trebuie sa evidentieze gradul de competitivitate. In acest proces, analiza cotei de piata reprezinta un reper pentru orice expert contabil.
->Analiza temeinica a concurentei, urmarindu-se companiile care ar putea avea un cuvant de spus in domeniul in care societatea activeaza deja.
->Urmarirea produselor sau a serviciilor similare
->Incercarea continua de a depista investitiile majore din partea concurentilor, perspectiva care ar putea oferi indicii financiare managerului sprijinit
->Evidenta schimbarilor in plan financiar ( cursul valutar), dar si a modificarilor aparute in plan legislativ
Ce mai discuta lumea pe aici