In fiecare an zeci de mii de oameni mor datorita bolilor cauzate de tutun, care afecteaza in principal plamanii si inima. Aparitia tigarilor electronice este o raza de speranta pentru toti fumatorii care vor sa renunte la tigarile clasice fara a avea o stare de sevraj dificila. Dupa cum stim, dependenta de tutun are doua componente: una fizica si una psihica. Daca de cea fizica este posibil sa scapam in cateva saptamani, cea psihica dureaza si ani de zile. Exista cazuri de reluare a fumatului dupa zeci de ani, in urma unui soc psihic sau pur si simplu a imposibilitatii de a suporta lipsa tigarii.
Faptul ca tigarile electronice au un succes atat de mare a permis si dezvoltarea unei palete largi de oferte, care pot acoperi cele mai diverse necesitati. Care sunt totusi criteriile dupa care ar trebui sa ne ghidam in alagerea corecta a unui dispozitiv de acest fel? Vom incerca sa descriem in cele ce urmeaza cateva caracterisitici pe care ar trebui sa le avem in vedere.
1. Aspectul. Tigara electronica este, dincolo de gadgetul care ne ajuta sa rezistam fumatului si un accesoriu. Daca prezentarea este pentru noi foarte importanta, atunci vom alege un model cu o imagine apropiata de cea a unei tigari clasice.
2. Autonomia. Pentru un fost fumator inrait acest criteriu este cel mai important. Autonomia tigarii tine de doua componente: cea energetica si cea a rezervei de lichid. Autonomia energetica este legata de capacitatea de stocare a acumulatorului tigarii iar cea de-a doua de cantitatea de lichid care este disponibila in rezervor. La ora actuala unul dintre cele mai performante modele conform acestui criteriu este tigara electronica Ego , cu variantele si submodelele sale, care poate atinge capacitati de peste 1100 mAh pentru acumulator si peste 3 ml pentru rezervor, ceea ce inseamna aproximativ doua zile de fumat fara incarcari de lichid sau electricitate. Evident, o autonomie mare inseamna un aspect mai putin prezentabil: datorita volumelor mai mari, aceste modele seamana cu niste stilouri.
3. Fiabilitatea. Acest criteriu poate fi urmarit cu ajutorul forumurilor de specialitate din Romania si din strainatate. Marturiile clientilor care au folosit diverse modele ne pot ajuta sa ne facem o idee corecta despre usurinta si rezistenta la exploatare.
4. Costul de achizitie. Este important, insa nu trebuie niciodata sa fie primul ca si importanta. Datorita exploziei de cerere pe piata tigarilor electronice si a incompletei reglementari in tarile de provenienta ale producatorilor (de multe ori asiatici) exista multe modele care aleg pretul mic in dauna controlului strict al calitatii. Fiindca este vorba despre sanatatea noastra, este bine sa ne informam corespunzator asupra calitatii produselor, mai ales in cazul celor la preturi inferioare mediei de piata.
5. Costul total de exploatare. Aici ne referim la pretul lichidelor, rezervelor, accesoriilor si consumabilelor pentru tigari electronice. Unele parti ale tigarilor electronice sunt consumabile si trebuiesc inlocuite. Evident, trebuie sa ne reinnoim in permanenta stocul de lichide pentru a putea beneficia de efectele tigarii. Toate acestea inseamna costuri, pe care e bine sa le avem sub observatie.
6. Usurinta de procurare a consumabilelor. E bine sa stim ca modelul ales beneficiaza de o paleta larga de piese de schimb si de lichide pentru a putea avea un termen mai lung de exploatare.
Acestea sunt cateva dintre criteriile pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul alegerii unui model de tigara electronica. Alegeti corect si in cunostinta de cauza, pentru ca exista multe cazuri in care s-a sustinut ca tigara electronica nu este buna tocmai datorita nerespectarii unui standard de minima informare. Acest dispozitiv ne poate ajuta, dar trebuie sa alocam un mic efort pentre a ne informa inainte de a decide ce cumparam.
Ce mai discuta lumea pe aici