Decizia de a amenaja zona de dormit intr-o locuinta foarte mica poate parea o adevarata problema. Dar, datorita elementelor de mobilier juste, solutia exista. O sugestie utila este aceea de a amenaja un pat suprapus. De fapt, un pat in stil pod este o solutie perfecta pentru spatiile de locuit foarte restranse. Inaltand baza si adaugand un divan sau un birou, este posibila maximalizarea spatiului locuibil. Deci, se creeaza un stil practic si modern.

Trebuie, totusi aplicate cateva reguli de bun gust si de design, pentru a ajunge la un rezultat remarcabil. Sa aruncam o privire asupra diverselor posibilitati, cu putina atentie si asupra cheltuielilor.

Pentru inceput ne asiguram ca avem la dispozitie un pat suspendat, o plapuma potrivita si perne. Daca nu gasesti un pat suspendat in comert, poti apela la diverse firme care produc mobilier la comanda, adesea mai ieftine decat magazinele cu mobila clasice.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este acela de a pregati patul cu tesaturile potrivite, de cea mai buna calitate. In acest caz, o mica investitie iti va permite sa economisesti bani in viitor pentru a schimba lenjeria de proasta calitate. La alegerea ei, incearca sa te orientezi spre un stil minimal si simplu. Aminteste-ti ca un pat suspendat este destul de dificil de aranjat.

De aceea trebuie sa alegi plapuma cu dimensiunile potrivite, care evita umflaturi excesive si falduri inestetice. Pernele potrivite sunt cele mici si functionale. Toate materialele trebuie sa fie usor de spalat si sa nu faca valuri.

Datorita faptului ca patul suspendat este vizibil, alege culori neutre si tesaturi ample care pot imbraca extremitatile si colturile. Adauga apoi cateva perne de accent, eventual cu cateva finisaje mai pretentioase, pe care le vei aseza in centrul patului suspendat.

Ocupa-te acum de scara de acces la patul suspendat. Marea majoritate a paturilor suspendate vin dotate de la inceput cu scarite sau trepte construite in acelasi stil cu patul. In caz contrar, alege o scara mica din lemn sau din fier forjat, care sa fie solida si care sa se poata prinde de balustrada superioara. Nu alege niciodata tipul de scara agatata deoarece este instabila si inestetica.

Suspendarea patului are avantajul de a crea o suprafata in plus, si in acelasi timp o zona inferioara. Aici se poate aseza un mic divan pentru a crea un mic living sau un mic birou pentru studiu sau un spatiu de lucru. Completeaza cu corpuri de iluminat, pe care le vei fixa pe partea inferioara a patului sau pe peretele adiacent.