Pavajele din beton ofera o surfata usor de asezat, durabila care poate dura pana la 20 de ani. Cea mai grea portiune a activitatii este de a face o fundatie solida la nivel. Este necesar sa urmariti cativa pasi in montarea pavelelor de beton:

◦Planificarea – incepeti cu masurarea nivelului si schitarea unei diagrame al portiunii pe care vreti sa asamblati pavelele, precizand toate structurile existente, cum ar fi cladiri, garduri si alte portiuni pavate.

◦Pregatirea infatisarii – contactati companiile locale de utilitati dinainte de a porni excavarea. Trebuie realizata o panta dinainte de pavare, pentru a sustine drenajul obisnuit. Asigurati-va ca aveti colturi de 90 de grade la punctele de plecare.

◦Saparea;

◦Montarea de baza – tasarea suprafetei pamantului sapat cu un compactor placa, iar in regiunile mici, o placa de mana poate fi suficienta. Terenul se acopera cu pietris, care va fi tasat din nou. Umezirea usoara a pietrisului va poate ajuta la compactare. In momentul in care va puteti plimba pe pietris, fara a determina o scobitura, atunci puteti pune urmatorul pat de pietris, tasandu-l din nou. Asigurati-va de existenta pantei pentru drenajul apei.

◦Asezarea extremitatilor – montarea extremitatilor este imperios necesara, putand intrebuinta ca materiale PVC, aluminiu, beton sau lemn tratat sub presiune. Bordurile prefabricate din beton sunt recomandate, pentru ca sunt usor de asezat si foarte trainice.

◦Stratul de nisip – dinainte de a aseza pavelele, este necesar sa fie preparat un strat de nisip, umpleti bine in zonele inguste.

◦Asamblarea pavelelor de beton – incepand dintr-un unghier de 90 de grade, incepeti sa instalati pavajele din modelul pe care l-ati selectionat. Verificati periodic insiruirea randurilor de pavaje, cu o rigla de-a lungul muchiilor frontale a randului de inceput. In cazul in care este indispensabila schimbarea dozei de nisip, uzitati o surubelnita si un ciocan pentru a muta pavelele la loc. Retezati pavelele pentru a se veni foarte bine la colturi si margini.

◦Ajustarea pavelelor de beton – masurati si timbrati pavajele de beton, care trebuie sa fie sculptate, cu un creion de marcaj. Pentru taierea lor uzitati un diamant, o lama de ferestrau umed, un ciocan sau o dalta. Folositi mereu ochelari de protectie.

◦Tasarea si definitivare – maturati regiunea pentru a indeparta deseurile, apoi raspanditi nisip mai mult pentru a acoperi articulatiile.

•Definitivarea – completarea cu nisip, pe portiunea pavelelor, este bine sa se repete si in urmatoarele zile, pentru ca nisipul sa se aseze intre articulatii, iar ploaia sa il indese.