Constructia unei camere perfecte nu este o actiune banala. Trebuie sa tii cont de mai multi factori. Cata lumina ar trebui sa permiti sa intre in camera? Ce dimensiune a televizorului ar functiona cel mai bine, raportata la spatiul de care dispui? Ce tip de mobilier doresti sa ai?

Aceste intrebari nu se incadreaza in tematica articolului, dar putem stabili aceeasi alegorie pentru situatia in care vrei sa alegi boxele portabile potrivite. Fie ca incerci sa creezi un sunet perfect acasa, in aer liber sau doresti doar o pereche decenta de boxe portabile care sa nu te incurce de fiecare data cand te misti, este util sa stii cum functioneaza aceste boxe, inainte de a achizitiona o pereche.

Exista insa si anumite “dezavantaje” ale acestor boxe portabile. Acestea sunt comercializate intr-o gama limitata – o boxa portabila ar putea uneori sa nu primeasca semnal indeajuns de puternic, mai ales cand este situata departe de telefonul mobil, laptopul sau calculatorul la care ai conectat-o. Si chiar si o boxa portabila necesita o putere de functionare. Daca aceasta putere nu este furnizata de baterii, va trebui sa conectezi boxa la o sursa de alimentare. Deci, chiar si aceste boxe portabile pot avea cabluri.

Cum functioneaza aceste boxe portabile?

Pentru a intelege exact cum functioneaza o boxa portabila trebuie mai intai sa intelegi cateva lucruri despre sunet, in general.

Cand moleculele se ciocnesc

La nivelul cel mai de baza, sunetul este un mod prin care percepem vibratiile. Cand un obiect din atmosfera Pamantului vibreaza, acesta impinge si trage asupra moleculelor din jur. La randul lor, acestea afecteaza moleculele de aer din jur. Astfel, se creeaza o reactie in lant.

Iti poti imagina un clopot. Atunci cand suna, suprafata se indoaie in interior si in exterior. Cand suprafata clopotului se flexeaza spre interior, trage molecule de aer spre el. Ele trag alte molecule in jurul lor, si tot asa. Astfel, aceasta zona se numeste zona de reducere a presiunii aerului. Extinderea spre exterior a obiectului vibrant creeaza un val de fluctuatii ale presiunii aerului. Daca se intampla sa se afle in raza undei, aceasta energie se extinde pe distanta, iar timpanul vibreaza ca reactie la schimbarile de presiune. In acest sens, creierul nostru interpreteaza aceste semnale ca fiind sunete. Sunetul poate calatori prin materiale solide, lichide si gazoase. Daca iti lasi urechea jos pe o masa si pui pe cineva sa zgarie usor deasupra ei, vei auzi asta tare si clar.