Atunci cand oamenii raporteaza probleme legate de performantele sistemelor de ardere a lemnului, cauzele sunt de obicei relationate cu structurile cosurilor de fum pe care le au montate la interiorul sau exteriorul proprietatii. Selectarea sistemul corect si proiectarea configuratiei reprezinta cerinte esentiale pentru o buna performanta.

De asemenea, este de preferat ca proprietarul sa cunoasca principiul de functionare al cosului. Hornurile functioneaza pe principiul ridicarii la suprafata a aerului cald, acesta fiind mult mai putin dens decat aerul rece. Atunci cand un cos de fum achizitionat din magazinul online maxstyl.com este umplut cu gaz fierbinte, acel gaz tinde sa se ridice pentru ca este mai putin dens decat aerul din afara casei. Astfel, se creeaza o diferenta de presiune care atrage aerul de combustie in interior, expulzand gazele de esapament in exterior.

Doi factori afecteaza cantitatea de fum eliminata la exterior:

Incalzirea: cu cat gazele din interior sunt mai calde decat aerul din exterior, cu atat creste si fumul expulzat.

Inaltimea: cu cat este mai inalta constructia, cu atat mai mult fum va produce la o anumita diferenta de temperatura.

Instalarea sistemului in interiorul casei:

Cosul de fum trebuie sa fie instalat in interiorul casei, mai degraba decat pe un perete extern. In momentul in care cosul ruleaza pe un perete aflat la exterior, mediul inconjurator poate influenta negativ eliminarea reziduurilor si a gazelor, tocmai pentru are un efect de racire asupra gazelor aflate la interior. Avantajele unui sistem aflat la interior constau in depunerile mai mici de creozot, dar si in crearea unei diferente mai mari de temperatura, ajutand la eliminarea gazelor.

Cosurile inalte sunt mai eficiente :

maxstylO regula standard pentru inaltimea minima prevede faptul ca inaltimea totala a sistemului, de la podeaua pe care este montat pana la varful sau, nu ar trebui sa fie mai mica decat 4, 6 metri. Cele mai multe instalatii normale depasesc aceasta inaltime, insa instalatiile din casele cu acoperisuri de mica adancime nu pot fi mai inalte decat pragul impus.

In cazul in care experimentati probleme cu eliminarea produsilor reziduali incercati sa mai adaugati putin la inaltimea cosului. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca problema sa vina de la inaltimea sistemului, de cele mai multe ori motivul constand in temperatura nepotrivita a gazelor.

Partea superioara trebuie sa se extinda cel putin un metru deasupra punctului in care iese din acoperis si sa fie mai inalt cu minimum 600 mm decat orice alta parte a acoperisului (obstacole sau ornamente, pe o distanta de 3 metri). Acestea sunt regulile esentiale pentru o buna functionare a cosului.

Dimensiunile potrivite:

Constructia nu trebuie sa fie supradimensionata, chiar daca in trecut oamenii considerau ca o constructie mai ampla va fi automat mai eficienta in expulzarea fumului. Acum este clar pentru proprietari faptul ca dimensiunea mai mare nu implica un randament mai bun al cosului, tocmai pentru ca intr-un sistem mai mic caldura de la interior se pierde mai greu.
In planificarea sistemelor de incălzire din lemn, instalatorii cu experienta vor alege, uneori, un cos care are un diametru mai mic decât gulerul aparatului din interior.

Acest lucru se face, de obicei, atunci cand structura se executa in interiorul casei si este foarte inalta. Decizia de a stabili daca dimensiunea poate fi redusa trebuie sa fie lasata unui tehnician cu experienta.