In cazul unor credite cu dobanda fluctuanta in functie de evolutia dobanzi Robor, rata lunara se modifica in sus sau in jos odata cu modificarea acestui indice. De la inceputul anului, indicele Robor la 3 luni a coborat de la 6% la putin peste 4%, pentru ca in ultimele 2 saptamani sa se aprecieze si sa ajunga la 5.3%.

Aceasta evolutie influenteaza rata lunara in cazul unui credit nevoi personale fara ipoteca, care se acorda acum de majoritatea bancherilor doar in moneda nationala.

Pentru a avea o rata lunara fixa care sa nu fie influentata de cresterea indicelui de referinta, ar trebui sa alegem credite cu dobanda fixa. Deoarece perioada maxima de acordare pentru acest tip de credit este de maxim 5 ani, dupa implementarea normelor de creditare adoptate de Banca Nationala a Romaniei la finalul anului trecut, mai multe banci au introdus in oferta credite de nevoi personale cu dobanda fixa.

Printre bancile care au luat aceasta decizie se numara: Banca Transilvania, Volksbank si Garanti Bank. Cele mai bune oferte pentru creditele de consum fara garantii sunt in prezent cele cu dobanda fixa.

Astfel, oferta introdusa recent de catre Banca Transilvania, are o dobanda de 10%, fixa pe cei 5 ani, iar dobanda anuala efectiva (DAE) ajunge la 10.45%. Cea mai buna oferta cu dobanda variabila are o dobanda DAE de 12.48%, in cazul unui credit pe 5 ani in valoare de 20.000 lei. Diferenta de dobanda dintre cele 2 credite este de 2 procente, ceea ce inseamna ca oferta cu dobanda variabila o egaleaza pe cea cu dobanda fixa in cazul scaderii Robor cu 2 procente, in schimb orice crestere afecteaza doar clientii care au ales varianta cu dobanda variabila.

Pentru un credit ipotecar deoarece acordarea acestora ajunge la 30 de ani, bancherii ofera dobanzi fixe doar in unele cazuri pe maxim 5 ani, dupa care dobanda devine variabila, astfel ca in aceasta perioada rata lunara platita de client este afectata de fluctuatiile indicilor.