Aparitia locurilor de munca dominate de tehnologie a adus o schimbare in asteptarile si iluziile productivitatii. In ciuda disponibilitatii unor sisteme de eficientizare a sarcinilor, multi lucratori admit ca au fost retrasi in timpul zilei de lucru. Iata cateva sfaturi pentru a ramane pe drumul cel bun si a exploata cat mai eficient timpul petrecut la birou.

Fa inventarul
Calculati timpul pe care il consacrati anumitor parti ale zilei de lucru. Corespondenta prin e-mail va ingreuneaza cateva ore? Odata ce aveti o imagine clara a modului in care va petreceti orele la birou, puteti dezvolta un program eficient in care sa realizati acele sarcini care va consuma timp, maximizand restul zilei.

Noteaza
O lista de sarcini care pluteste in capul tau poate deveni coplesitoare si imobilizatoare. Actul fizic de a scrie lucruri intr-o agenta si trecerea elementelor intr-o lista va ajuta sa navigati fara probleme prin sarcini. Nu exista o modalitate corecta de a face acest lucru, ceea ce va ofera libertatea de a gasi metoda care functioneaza cel mai bine pentru dvs.; pastrati un planificator de moda veche, utilizati functia de note pe telefonul smartphone sau alegeti o multime de aplicatii care ofera strategii diferite pentru a va ajuta sa creati o lista de mementouri si sa va lipiti de ea.

Nu esti un robot
Corpul uman nu se descurca bine cu multitasking prelungit. Una dintre strategiile de a fi mai productiv este aceea de a lucra timp de o ora pana la o ora si jumatate, apoi faceti o scurta pauza. Disponibilitatea tehnologiei pe laptopul dvs. la domiciliu sau in telefonul dvs. smartphone in buzunar va aduce tentatia si comoditatea de a lucra mult timp dupa ce ati parasit biroul pentru o zi, dar asta nu inseamna ca trebuie. O viata bogata in afara muncii este plina de satisfactii si motivatie. E important sa stiti unde sa trageti linia si sa parasiti munca de birou.

Schimbati ceasul
Cand este posibil, explorati timpul flexibil cu angajatorul. Cateva notiuni de baza pentru a lucra in fata colegilor dvs. sau posibilitatea de a merge la birou mai tarziu si de a sta dupa ore poate fi schimbarea vietii. Luati in considerare lucrul la un moment dat in weekend si petrecerea unei zile libere in timpul saptamanii; acest lucru va ofera beneficiul indeplinirii sarcinilor personale in timp ce altii lucreaza.

Indiferent daca este vorba de mai putina distragere a atentiei sau de trafic rutier redus, o usoara schimbare in programul dvs. va poate ajuta sa va concentrati mai mult atentia, sa gasiti fluxul si sa obtineti un sentiment mai mare de realizare.

Psihologii au stabilit ca multitaskingul poate strica productivitatea. Creierul nostru nu este conceput pentru jonglarea prelungita a sarcinilor. Este mult mai bine sa va concentrati asupra unei singure sarcini la un moment dat si sa treceti la alta numai dupa ce ati terminat.

Lucreaza in echipa
Cu cat mai multi cu atat mai bine! Aveti incredere in oamenii din coltul dvs. carora le puteti aloca sarcini importante. Gasiti colegii care exceleaza in anumite domenii si folositi punctele lor forte, in loc sa incercati sa gestionati singur un proiect intreg. Cu roti variate in miscare, lucrul la munca poate fi mai eficient.

Minimizeaza intalnirile
Inainte de rezervarea salii de conferinte, stabiliti importanta viitoarei intalniri. Este benefica pentru angajati si pentru companie? Va contribui la rezolvarea unei probleme sau la clarificarea confuziei? Daca raspunsul este negativ, consultati daca o rezolutie poate fi facuta prin text, e-mail sau alta corespondenta. Daca o intalnire este o necesitate, creati o agenda si impartasiti-o cu participantii inainte, astfel incat toata lumea sa poata aduce gandurile si ideile pregatite la masa. De asemenea, setati o limita de timp pentru a intrerupe intalnirea cu o solutie in vigoare.