Lumea unui copil este relativ mica, deoarece tinde sa creada ca este doar la fel de mare ca ceea ce poate vedea si atinge. Poate fi dificil pentru ei sa inteleaga ca alti oameni pot avea perspective diferite de ale lor. Responsabilitatea revine parintilor lor pentru a-i invata despre lumea din jurul lor si despre modul in care altii pot fi afectati de actiunile si cuvintele lor. Predarea unui copil pentru a experimenta empatia le da posibilitatea de a privi in afara lor pentru a le ingriji de ceilalti.

Incepeti devreme
Afisarea unei imagini de fete care demonstreaza o serie de emotii ii va ajuta sa recunoasca aceste sentimente in ceilalti. Desi este posibil sa nu fie suficient de mare pentru a intelege complexitatea emotiei, copilul dumneavoastra va putea intelege ca sunt diferite si cum arata. Luati lucrurile un pas mai departe dand un nume sentimentelor si subliniind cand cineva le-ar putea experimenta. Vizionarea de filme sau emisiuni TV la nivelul copilului dumneavoastra va poate ajuta, de asemenea, sa explicati ce reactii emotionale pot arata. Acesti pasi va vor ajuta copilul sa inteleaga ceea ce simt in viata de zi cu zi.

Permiteti conflictul
In cele din urma, micutul tau va intra in conflict, fie cu un frater, coleg de clasa sau chiar cu tine. Permiteti copilului spatiu si timp sa se calmeze de la un dezacord, dar asigurati-va ca discutati situatia dupa fapt; acest lucru va oferi un exemplu excelent despre felul in care pot simti sentimentele negative pentru ei. Utilizati aceasta ocazie pentru a discuta ceea ce s-ar simti oricine in conflict si de ce sa va ajutati copilul sa faca un pas in afara sentimentului si sa incerce sa inteleaga experienta altora. In cazul in care copilul dumneavoastra marturiseste ca aveti conflicte, utilizati-l ca o oportunitate de a ilustra cat de important este.

Nu ii menajati foarte mult
Lasati-i sa vada ca va contemplati toate sentimentele si experientele prezente in conflict. Pastrati-va cuvintele si emotiile sub control, pe masura ce va priveste copilul. Acest lucru ii va ajuta sa experimenteze propriile emotii, pastrand in acelasi timp mintea celorlalti, pentru a ajunge la o rezolutie de care pot fi mandri. Permiteti copilului spatiu si timp sa se calmeze de la un dezacord, dar asigurati-va ca discutati situatia dupa fapt; acest lucru va oferi un exemplu excelent despre felul in care pot simti sentimentele negative pentru ei.

Invatati respectul
Invatarea copiilor devreme pentru a fi respectuosi fata de ceilalti ii va ajuta pe ei cand vor intalni cineva care poate sa para diferit de ei. Invatati-va copilul sa adreseze intrebari politicoase atunci cand nu inteleg ceva sau sa vada pe cineva care traieste o viata diferita de a lui; aceasta actiune simpla ii va stimula interesul, incurajandu-i sa inteleaga ca fiecare are o poveste unica.

Oferiti copilului dumneavoastra darul de a experimenta empatia, astfel incat acestea sa se bucure de experiente impartasite cu ceilalti. Permiteti-i sa experimenteze bucuria atunci cand prietenul isi atinge succesul sau ii ofera posibilitatea de a sustine un membru al familiei care se ocupa de dezamagire. Daca il inveti pe copilul tau sa se puna in incaltamintea altcuiva, va avea mai multe sanse sa dezvolte relatii de lunga durata si sa-si construiasca propriul sistem de asistenta oriunde ar merge.