Este posibil sa fi auzit citatul „Fitness este 20% exercitiu si 80% nutritie.” Nu stiu cat de exacte sunt aceste procente, dar stiu ca mancarea joaca un rol imens in viata noastra de zi cu zi. Daca doriti sa incepeti sa faceti diferenta in modul in care aratati si simtiti fizic, trebuie sa incepeti din bucatarie. Daca va simtiti coplesiti de cantitatea de informatii online, in care fiecare guru de sanatate si fitness contravine faptelor altora si nu stiti de unde sa incepeti, nu va speriati! Urmeaza sa trec peste elementele de baza de care trebuie sa stii pentru a-ti alimenta corect starea de fitness.

Macronutrienti VS Micronutrienti

Daca ai inceput vreodata calatoria sanatoasa inainte, sunt sigur ca ai auzit aceste doua cuvinte aruncate in jur: macronutrienti si micronutrienti. In primul rand, voi dezvalui ceea ce inseamna acesti doi termeni de sanatate fantasi. „Macro” inseamna mare. Prin urmare, macronutrientii sunt nutrienti „mari” de care organismul tau are nevoie, cum ar fi grasimile, carbohidratii si proteinele. Corpul tau are nevoie de o multime de macronutrienti in fiecare zi pentru a ramane plin, pentru a ajuta cu energie si pentru a creste muschii. Micronutrientii sunt cei de care avem nevoie in cantitati mici, cum ar fi vitaminele si mineralele care ajuta corpul sa ramana sanatos si sa-si digere macronutrientii.

In timp ce toate alimentele contin carbohidrati, grasimi sau proteine, nu toate alimentele contin cantitati mari de micronutrienti. Avem nevoie de ambele tipuri de nutrienti pentru a prospera! De aceea, este important sa fiti constient de calitatea alimentelor pe care le consumati. De exemplu, alimentele ambalate si procesate contin cantitati foarte mici de micronutrienti. Cu toate acestea, alimentele neprocesate, cum ar fi produsele animale, legumele si fructele hranite organic si vegetala sunt extrem de bogate in micronutrienti. Asa ca este bine sa consumati acele verzi cu frunze si fructe de padure bio!