Prejudecatile ne orbesc

Prejudecatile se nasc dintr-un mecanism psihologic, imediat ce intalnim o persoana. Creierul ne ajuta sa ne facem o parere despre o persoana in cateva zeci de secunde, pe baza a catorva informatii. Aceasta concluzie sumara ne ajuta rapid sa stim cum sa ne comportam cu o persoana si deseori e fondata pe categorii: tara de provenienta, sex, nivel social, etc., caruia ii este asociat un stereotip, adica o multitudine de caracteristici. Prejudecatile sunt in general false, deoarece avem tendinta de a judeca benevol membrii categoriei din care facem parte in comparatie cu ceilalti.

In paralel, avem tendinta de a vedea comportamentele negative ale altor grupuri ca fiind mai grave si mai frecvente decat sunt in realitate. Cu alte cuvinte, dam mai multa atentie informatiilor care confirma stereotipurile noastre, decat acelor care le dezmint.

Stereotipurile si prejudecatile sunt foarte rezistente la schimbare: in fata evidentei contrariului facem rationari eronate care le alimenteaza. De exemplu, explicam comportamentele care ne contrazic prejudecatile pe baza circumstantelor (”numai in aceasta situatie s-a comportat asa”) sau invocam exceptia care intareste regula.