La prima vedere nu pare a fi nimic complicat la o cutie de carton. Insa o data ce intrati putin mai adanc in industria prefabricatelor veti observa ca in functie de compozitia materialului, fiecare tip de carton are propriul sau nume si propriile caracteristici care ii confera unicitate pe piata. De fapt, cand spunem astazi carton, ne referim la o gama larga de materiale de la gofraj, la hartie groasa, reciclata sau ondulata. Putina educatie in domeniul ambalajelor nu strica nimanui, mai ales proprietarilor de companii. Acestia trebuie sa stie exact care sunt diferentele dintre diferitele tipuri de carton, ca sa gaseasca acea combinatie perfecta pentru ambalarea produselor proprii.
Cartonul ondulat este cel mai popular tip de carton pentru confectionarea cutiilor. Motivul este simplu: rezistenta sa deosebita si izolarea buna pe care o confera bunurilor ambalate cu ajutorul sau. Este produs prin presarea placilor de carton de o parte si de alta a unei caneluri onlulate si presate la cald. Este folosit mai ales la transportarea obiectelor si marfurilor grele. Primele cutii din carton ondulat au aparut prin secolul 19 in Franta si erau folosite la importarea viermilor de matase din Asia. Imediat dupa aceea, observandu-se rezistenta la soc a acestui tip de ambalaj, au inceput sa fie utilizate si la ambalarea si transportul produselor casante: a portelanurilor, sticlei si cristalelor.
Standardele ISO de astazi denumesc cartonul ca fiind hartie mai groasa de 224 g/mp. Bineinteles, in functie de tipul de cutii dorite, se pot confectiona cartoane ondulate duble sau triple, mai subtiri sau mai groase. Direct proportional cu grosimea creste si rezistenta la soc sau la penetrare, insa si greutatea totala a ambalajului. Este usor de decupat si impaturit in forma dreptunghiulara sau cubica pe care o cunoastem. Mai mult, datorita durabilitatii sale, au inceput sa apara si accesorii pentru siguranta sporita a bunurilor de ambalat, de folosit inainte ca acestea sa fie asezate in cutii. Un exemplu in acest sens, sunt cunoscutele coltare din carton ondulat cu care se protejeaza mobila, electrocasnicele, oglinzile si alte obiecte cu colturi fragile.
Cutiile reciclate sunt create din materialul deteriorat al altor cutii si bucati de carton rupte si aruncate la gunoi. Acest material a fost reprocesat si adus in forma de pulpa de hartie din care s-au confectioant mai apoi, alte cutii. Se estimeaza ca energia economisita in timpul aestui proces este de circa 24%. Preturile hartiei reciclate a scazut de-a lungul anilor, odata cu perfectionarea sistemului si aparaturii de reciclare. Per ansamblu, astazi este mai usor sa reciclam hartiile din carton decat cele din plastic, insa costurile de transport ale acestora sunt mai ridicate si se creaza mai multe reziduuri.
Daca doriti sa comandati cutii din carton ondulat o puteti face direct de pe internet sau telefonand la producator si vi se vor pune la dispozitie cutiile presate si decupate, urmand ca dumneavoastra sa le indoiti inainte de a le folosi. Se opteaza pentru aceasta procedura cu scopul economisirii spatiului de trasport si de stocare. Daca nu folositi toate cutiile comandate, le puteti depozita intr-un spatiu redus, fara umezeala si folosi oricand doriti.
Sa recapitulam cele mai importante avanataje ale folositii cartonului la ambalat, transport sau depozitat marfa: este rezistent, durabil, este usor si pretul acestuia este cel mai redus de pe piata de ambalaje. In plus, poate fi personalizat la alegere si daca cutiile nu mai pot fi folosite, le puteti oricand recicla.
Ce mai discuta lumea pe aici