Exista atat de multe laptopuri pe piata, incat de cele mai multe ori ne este greu sa ne decidem asupra unui singur model. Totusi, acest model la care ne vom rezuma este cel care acopera toate asteptarile si nevoile in materie de specificatii tehnice, asa incat trebuie ales cu grija si atentie pentru a face o investitie corecta.

Caracteristici ale laptopurilor performante

Pentru a va bucura de un laptop performant, iata la ce ar trebui sa fiti atenti inainte de a efectua achizitia.

Spatiul de stocare

Capacitatea de stocare, masurata in marimea unitatii de hard disk in gigaocteti (GB) sau terabyte (TB, egala cu 1000 GB), determina cate lucruri poate inmagazina laptopul dumneavoastra, in termeni de fisiere, documente, fotografii, muzica, filme, programe, fiindca toate acestea ocupa spatiu. Un spatiu mai mare este mai util, desi dispozitivele cu SSD sunt de obicei mai scumpe pentru un spatiu considerabil mai mic. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea se incarca mult mai repede si sunt complet silentioase. De asemenea, vedem o multime de laptopuri mai ieftine (inclusiv Chromebookuri) care beneficiaza de un spatiu de stocare flash eMMC, care este mai lent decat SSD-urile si va ofera un spatiu redus de stocare.

Procesoarele

Procesorul este creierul laptopului, iar acesta este o componenta care poate creste pretul unui laptop. In general, cu cat un procesor are mai multi gigahertzi (GHz), cu atat va fi mai rapid. Dar ele vin si ca duale, quad, hexa sau octa-core – cu cat sunt mai multe nuclee, cu atat mai buna va fi la rularea simultana a mai multor programe. Majoritatea laptopurilor ruleaza un chip Intel Core. I9 este cel mai rapid pe piata, urmat de i7, dar i3 si i5 vor dovedi suficienta putere pentru deschiderea rapida a mai multor file de browser si pentru indeplinirea fara probleme a sarcinilor de birou. Daca auziti de  Pentium, Celeron sau Atom, acestea sunt cele mai ieftine chip-uri ale Intel, ca atare mai putin performante.

Memorie RAM

A nu se confunda cu spatiul de stocare. Memoria RAM determina cat de multe informatii poate stoca laptopul in memoria sa. Mai mult „Ram” inseamna timpi de incarcare mai rapizi si comutare mai usoara intre programe. Standardul pentru Ram este in zilele noastre 4GB sau 8GB; 2GB de Ram va fi dureros de lent.

Dimensiunea ecranului si rezolutia

Un ecran mai mare nu nu este intotdeauna mai bun atunci cand vine vorba de un laptop. Daca doriti o baterie mai durabila si un dispozitiv mai practic si eficient, atunci alegeti un display de 11, 12 sau 13 inch. Cel mai mare pe care il veti vedea este de 15 sau 17 centimetri. In general, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat este mai clara imaginea.

Durata de viata a bateriei

Producatorii acorda atentie acestui aspect si investesc in dezvoltarea de noi tehnologii care sa prelungeasca durata bateriei laptopurilor. Daca alegeti sa cumparati un laptop portabil pe care intentionati sa il utilizati atunci cand calatoriti, asigurati-va ca durata de viata a bateriei este de cel putin sase ore.

Un laptop performant insemana o investitie considerabila, asa ca inainte de a lua o decizie, acordati atentie criteriilor de departajare care va vor indruma corect spre un model fiabil. Modelul ales trebuie sa fie capabil sa faca fata tuturor provocarilor, de la utilizare indelungata si pana la supraincalzirea procesorului, insa nici afisajul clar nu trebuie sa iasa din ecuatie in cadrul acestei decizii.