Mansarda şi podul unei locuinţe sunt cele mai afectate de contactul cu apa şi oferă cele mai mari pierderi de căldură, crescând costurile de întreţinere a locuinţei cu 20-30% în cazul în care nu beneficiază de termoizolare şi hidroizolare corespunzătoare. Cu toate că realizarea acestei izolări este una destul de costisitoare, recuperarea investiţiei se face în aproximativ 5 ani. Beneficiile legate de confortul termic se resimt de la început, izolarea asigurând clădirii grade în plus pe perioada iernii, şi în minus pe perioada verii, dar şi o bună izolare fonică datorită faptului că materialele termoizolante au anumite goluri de aer care amortizează sunetul.

Dacă aceste avantaje nu au reuşit să vă convingă, e important să se cunoască faptul că, în cazul în care nu izolăm podul, putem să punem în pericol siguranţa clădirii prin distrugerea structurii de lemn a şarpantei datorită creării unui mediu umed în acel spaţiu.

Dacă sunteţi la început de drum şi aveţi doar planul de construire a unei case, izolația podului și acoperișului trebuie să se efectueze odată cu realizarea acestora. În cazul în care lucrarea de izolare o faceţi la o casă deja locuită, trebuie să luaţi în calcul dacă podul va fi încălzit (transformat în mansardă, numit şi pod cald) sau va fi spaţiu de depozitare (pod rece, în acest spaţiu realizându-se o ventilaţie naturală prin orificii special prevăzute la construcție). Ventilaţia nu trebuie să lipsească nici în cazul în care podul este transformat în mansardă, doar că aceasta va fi de mai mică intensitate.

Circuitul aerului are loc şi dacă avem o mansardă, doar că aceasta se va realiza numai printre șipcile peste care este montată învelitoarea, fiind astfel mai puţin intens pentru a nu diminua mult confortul.

Întrucât operaţiunea de izolare a acoperişului este una foarte complexă şi cu risc de accidentare, este indicat să lăsaţi această sarcină pe mâna specialiştilor cu experienţă dovedită printr-un bun portofoliu de lucrări executate, cum sunt cei de la firma Conduraru Grup: http://hidroizolatii-conduraru.ro/sectiuni/.

conduraru-extramile

Important e doar să ştiţi că cele mai frecvent folosite materiale pentru izolarea termică a podului/ mansardei sunt: vata minerală de sticlă sau bazaltică (plăci semi-rigide sau saltele rulate), polistirenul expandat (plăci semi-rigide, perle de polistiren), spuma poliuretanică şi fibrele de celuloză, ultimele două materiale fiind suflate cu ajutorul unei pompe speciale cu furtun după ce suprafeţele de izolat au fost iniţial bine curăţate de praf. Dacă folosiţi polistirenul şi vă încălziţi casa pe bază de material lemnos, o placare suplimentară cu gips-carton vă poate salva acoperişul şi casa în cazul unui incendiu izbucnit de la coşul de fum.

Dacă nu dispuneţi de un buget suficient pentru o izolare corespunzătoare, vă puteţi limita doar la o izolare a podului locuinţei prin lipirea cu ajutorul unor adezivi speciali a unei hidroizolaţii pe pardoseala podului. Această hidroizolaţie poate fi realizată cu folii din aluminiu, hârtie cerată, polietilenă sau carton bitumat.

Indiferent care va fi decizia pe care o veţi lua pentru izolarea casei dumneavoastră, nu uitaţi că o casă ieftină este doar aceea a cărei întreţinere este una scăzută.