Mediul virtual este privit astazi ca un jurnalism new media. Pentru ca Internetul se extinde rapid peste tot in lume, procedura de a crea un articol de stiri se desfasoara acum prin intermediul Internetului si la fel se intampla si cu colectarea de informatii si probe, intervievarea, editarea si chiar schimbul de idei publice. Cu alte cuvinte, s-a ajuns acum la perioada jurnalismului online.

Jurnalismul online poate fi definit simplu ca “un jurnalism in mediul virtual”. Mai exact, acesta este o nou tip de jurnalism, care este folosit pentru transportul opiniei publice si publicat de catre furnizorul primar de stiri sub diverse forme: text, video si link-uri.

Cea mai mare oportunitate a jurnalismului din mediul online este posibilitatea interactiunii directe, care poate fi impartita in trei parti. In primul rand, cititorul poate comunica cu jurnalistul in mod direct, sub forma de conversatie si nu doar prin lectura. De exemplu, daca ai o curiozitate despre un anumit articol, poti solicita o explicatie scriitorului, direct prin e-mail. De asemenea, ii poti transmite un subiect de stire sau informatii de ultima ora, pentru a putea crea un nou articol. Desigur, jurnalistul reactioneaza la ideile, opiniile si sugestiile tale si chiar iti poate solicita mai multe informatii, daca este interesat.

In al doilea rand, comunicarea are loc intre cititori. Aceasta este o caracteristica foarte importanta, ideala si eficienta pentru exersarea democratiei. Cetatenii care au interese similare se pot intalni reciproc si pot avea o conversatie impreuna, cu usurinta, prin intermediul chat-urilor sau a rubricilor de comentarii. In plus, acestia s-ar putea intalni si in lumea off-line, asa-numita realitate, pentru a crea opinii care sa le expuna public.

Ultima forma de comunicare interactiva este intre cititor si informatii. Aceasta inseamna ca cititorii pot alege sa citeasca doar despre subiectele de care sunt interesati. In lumea virtuala, exista stiri online furnizate in permanenta pentru informarea cititorului. Ba mai mult, pentru cei insetati de informatie, dupa o selectare in prealabil a domeniilor de interes, exista acum posibilitatea accesarii lor direct de pe adresa personala de e-mail. De exemplu, daca selectezi sectiunea de afaceri, din rubricile unui site specializat in stiri online, vei obtine o alerta pe e-mail, doar despre afaceri. Prin urmare, dupa cum se poate observa, un cititor devine in fiecare zi tot mai activ.